Brudefølget fra Vevelstadåsen barnehage gikk rundt på det blå feltet. Maja og Emil gikk først av de fire brudeparene.Foto: STIG PERSSON

Stort jonsokbryllup i barnehagen

Barnebryllup på sankthansaften har vært tradisjon på Vestlandet i flere hundre år. Nå også i Vevelstadåsen barnehage.
Stig Persson
Publisert 26.06.2009 kl. 00:00 Oppdatert 22.02.2010 kl. 11:04

Tips en venn på e-post:


Bleona og Elias. Foto: STIG PERSSON
Her står Noah og Helene nærmest, mens Ida og Sebastian står bak. De danset i skolegården etter turen rundt på feltet. Foto: STIG PERSSON
Emil haster tilbake til toget etter en hastig tissepause, et kjent fenomen hos brudgommer.Foto: STIG PERSSON

LANGHUS: Sankthansaften byr på mange tradisjoner i dette landet hvor vi er så glade i midtsommeren etter vinterens lange dråg med kulde, mørke og snø.
- Vi har aldri prøvd det før, så dette er første gangen hos oss, smiler styrer Astrid Sæther. Hun håper det kan bli en tradisjon i barnehagen selv om den ligger på Østlandet og vi kanskje ikke er så kjent med den slags fra før.
En brud og en brudgom fra hver avdeling hadde kledd seg opp i sin fineste stas. Slør i håret og blomsterbukett til jentene og flosshatt til guttene. Hele brudefølget tuslet en tur rundt på det blå feltet på Vevelstadåsen. Etterpå danset de i skolegården, før det var rømmegrøt og bryllupsfest i barnehagen.
Maja og Emil, Bleona og Elias, Noah og Helene og Ida og Sebastian fikk være gift for en dag.

Lik feiring
Ved sankthans har det på Vestlandet vært vanlig at barn kler seg ut og spiller bryllup. Ifølge Ariadne, kunnskapsbase for kulturfagene ved Universitetet i Oslo, er Jonsokbryllupet, lekebryllupet eller barnebryllupet kjent fra Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Som navnene tilsier består tradisjonen av barn som imiterer en voksen bryllupsseremoni- og feiring.
Den eldste kilden til jonsokbryllup her til lands er fra 1823, da omtalt som en gammel skikk. Tradisjonen med barnebryllup lever også den dag i dag på ulike steder på Vestlandet, og feiringen er svært lik det som foregikk for 200 år siden. Et særmerke med denne tradisjonen er at den ser ut til å ha vært utelukkende et vestlandsfenomen. Før den altså kom til Vevelstadåsen denne uken!
Les mer om:  Ski 

På forsiden nå