Bolig og arbeid til alle – Mine venner har knapt råd til et halvt bad

Flaggheising: Nicholas Wilkinson (SV) var dagens hovedtaler i Ås, og synes det var ekstra stas å få heise flagget i Borggården. – Høyre har aldri styrt Norge åtte år i strekk. I september skal vi gi Norge en ny regjering, lovet han i sin tale.  FOTO: Bjørn V. Sandness

Flaggheising: Nicholas Wilkinson (SV) var dagens hovedtaler i Ås, og synes det var ekstra stas å få heise flagget i Borggården. – Høyre har aldri styrt Norge åtte år i strekk. I september skal vi gi Norge en ny regjering, lovet han i sin tale. FOTO: Bjørn V. Sandness

Artikkelen er over 3 år gammel

Forskjellene i Norge øker i rekordfart. Vi har 120.000 arbeidsledige, samtidig som de rike blir rikere, var hovedtaler Nicholas Wilkinsons klare budskap i Ås.

DEL

ÅS: Ordfører Ola Nordal i Ås var godt fornøyd med oppmøte.

– Kommer det litt flere, er vi omtrent like mange som i fjor, mente Nordal.

Før flagget hadde funnet sin plass i toppen av flaggstanga, hadde ordføreren fått sitt ønske oppfylt, slik at antall fremmøte ble som tidligere. Det vil si et 60-talls mennesker med hjerte på venstresiden i politikken.

I Ås er det tradisjon på at SV og Arbeiderpartiet deler på 1. mai, og tar annethvert år jobben som flaggheiser og hovedtaler. I år var det SVs tur.

– Vi har saker vi er uenige om, men 1. mai er en felles dag for dem som jobber for å trygge arbeidsplasser, sier Wilkinson.

Han synes det var ekstra moro og få heise flagget Akershus rødeste kommune.

 Selv om det var SVs år, slapp Mani Mani Hussaini, leder i AUF, til som taler i Borggården.

– 1. mai er vi en del av noe større en oss selv. I 130 år har vi feiret denne dagen. De som mener dagen har utspilt sin rolle, har ikke skjønt hva denne dagen er, mente Mani Hussaini.

Boligprisene stiger

Som hovedtaler rettet Wilkinson blant annet fokus på de stigende boligprisene i Akershus.

– Boligprisene i Akershus stiger nå seks ganger fortere enn lønna. Mine venner har knapt råd til å kjøpe et halvt bad her. Så kan de sove krøllet rundt doskåla, dusje i vasken og lage middag i tørketrommelen.

– Det er boligspekulantene som nå eier hver femte bolig i Oslo som driver opp prisene. Det er på tide å skatte spekulantene ut av boligmarkedet og bygge boliger for folk flest så flere kan få eie sitt eget hjem.

Nordal applauderte innlegget og ga skryt til Wilkinson etter talen.

– Det var veldig bra det du sa om bolig. Hybelfisering er det nye ordet i Ås. Her kjøper investorer opp boliger og bygger dem om til hybelhus, noe som driver opp prisene til folk flest. Vi ønsker at innbyggerne i Ås skal eie egen bolig.

En av de oppmøtte med lengst fartstid i Ap, er Kjeld Gustavsen. Han har vært med i partiet siden 1946 og møtt opp i borggården siden 1966.

 – Tidligere gikk vi i tog, men oppmøte har stort sett vært det samme hele veien.

Han mener 1. mai er like viktig som tidligere.

– Så lenge vi har sosial dumping, blir vi ikke kvitt arbeidsledigheten, slår arbeiderpartiveteranen fast.

Lover ny regjering fra høsten av

Wilkinson rakk også å gi regjeringen et par spark bak, før han avsluttet i Ås og reiste videre til Lillestrøm, Eidsvoll og Jessheim.

– Regjeringen synes det da er en strålende idé å kaste ut milliarder i skattekutt, samtidig som vi nå har flere barn som vokser opp i fattigdom enn vi noensinne har hatt. Jeg tror det gjør noe med oss som samfunn når forskjellene mellom de som har mye og de som har lite vokser.

– Vi må slutte å kaste bort pengene på skattekuttene som ikke virker. I stedet må vi lære av det vi vet alltid har fungert før. Vi må bruke fellesskapet og bygge landet. Da krigen var over ga vi gratis helsevesen til alle, bygget industri med offentlig eierskap, og skoler for alle. Det gjorde vi fordi fellesskap fungerer, men da må vi bruke pengene i fellesskapet ikke gi dem bort.

Wilkinson tror Høyres tid i regjering nærmer seg slutten

– Det er på tide å gjenvinne selvtilliten. Høyre har aldri styrt Norge 8 år i strekk. I september skal vi gi Norge en ny regjering som skal løfte nye velferdsreformer. En virkelig rød og grønn regjering som tar kampen mot Forskjells-Norge og sikrer alle like gode muligheter, avsluttet han talen med.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken