Gå til sidens hovedinnhold

10. desember - en dag å merke seg

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

10. desember - Nobels fredsprisutdeling. Nobels fredspris er en av de fem priser svensken Alfred Nobel ((1833-1896) opprettet i sitt testamente av 27. november 1895. Fredsprisen ble første gang utdelt i 1901, og prisutdelingen finner sted i Oslo på Nobels dødsdag den 10. desember.

Årets fredspris tildeles Verdens matvareprogram (WFP). WFP får prisen for innsatsen i kampen mot sult, for bidrag til å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder, og for å være pådriver i arbeidet mot bruken av sult som våpen.

10. desember - FNs menneskerettighetsdag. 10. desember 1948 vedtok FNs generalforsamling Verdenserklæringen om menneske-rettighetene som fastslår at «Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.»

Menneskerettighetserklæringen er ikke rettslig bindende for stater, men beskriver universelle rettigheter som har verdensomspennende kulturell forankring. FN har vedtatt ni menneskerettighetskonvensjoner. Det er internasjonale avtaler som alle stater kan velge å slutte seg til (ratifisere). Hvis en stat ratifiserer en konvensjon, er den forpliktet til å følge reglene som står i konvensjonen.

10. desember - avslutning av 16-dagers kampanjen «oransje dager».FNs generalforsamling bestemte i 1999 å gjøre 25. november til den internasjonale dagen for eliminering av vold mot kvinner. Kvinneorganisasjoner verden over aksjonerer derfor med «å farge verden oransje» i 16 dager fram til menneskerettighetsdagen 10. desember.

Soroptimistklubber over hele Norge har tradisjon for å markere oransje dager ved å få lyssatt bygninger og landemerker. Nordre Follo kommune har etter initiativ fra Kvinnenettverket (Follo Soroptimistklubb, Oppegård og Ski Sanitetsforening, Røde Kors og Oppegård Frivilligsentral) lyst opp kulturhuset Kolben og Rådhusteatret i oransje.

Årets markeringer var godt synlige selv om koronarestriksjoner medfører færre sosiale sammenkomster. Vold mot kvinner forsvinner ikke når dørene lukkes. Tvert imot gjør isolasjon og manglende bevegelsesfrihet livet ekstra farlig for kvinner som lever i voldelige forhold. Er du bekymret for noen, så ta kontakt med politiet eller hjelpetelefonene! Du har plikt til å avverge vold og overgrep når det er sikkert eller sannsynlig at en alvorlig straffbar handling vil bli begått eller gjentatt.

Politi 02 800. VO-linjen 116 006 – vold og overgrepstelefonen. 116 111 – Alarmtelefonen for barn og unge

Camilla M.H. Wik, President i Follo Soroptimistklubb, Oppegård

Kommentarer til denne saken