Høytidelig markering av frigjøringsdagen

  Oppslutningen var god om årets minnemarkering utenfor Ski middelalderkirke. Skis falne under krigen ble hedret med ett minutts stillhet. Ordfører Tuva Moflag holdt talen for dagen.

  Artikkelen er over 3 år gammel

  Skis falne under krigen ble hedret på behørig vis mandag kveld.

  DEL

  SKI: Den tradisjonelle minnemarkeringen ved minnesteinen utenfor Ski middelalderkirke var godt besøkt i blåsten med over 100 fremmøtte.

  Ordfører Tuva Moflag la ned krans og holdt talen for dagen, etterfulgt av ett minutts stillhet for de falne.

  - Vi må fortsette å markere 8. mai fordi vi må lære av historien slik at den ikke gjentar seg. Vi ser urovekkende tendenser i ulike deler av verden. Vi må hegne om de grunnleggende verdiene i samfunnet vårt. Frihet, demokrati og ytringsfrihet er noe av det fineste med Norge. Disse verdiene må vi alle kjempe for i fellesskap, sa Moflag.

  Takk til veteranene

  Hun minnet om at frigjøringsdagen også har vært veterandagen siden 2010, og rettet en spesiell takk til alle veteraner som har deltatt fra 2. verdenskrig og frem til dagens internasjonale operasjoner.

  - Det går en linje fra den jobben Norge sto ovenfor under 2. verdenskrig og den innsatsen norske soldater gjør den dag i dag. Siden 1947 har over 100.000 soldater deltatt i 100 ulike oppdrag. Som nasjon tar vi ansvar og bidrar med personell og utstyr til internasjonale operasjoner. Vi som sitter igjen her hjemme må vise ydmykhet og respekt for hva dette innebærer.

  De som tjenestegjør for Norge må være forberedt på at det kan bli nødvendig å ta et annet menneskes liv. På den andre siden må soldaten også vite at en krigssituasjon kan føre til at man ofrer sitt eget liv. Noen av våre beste menn og kvinner har dessverre omkommet i tjeneste for fred og stabilitet i verden, sa Tuva Moflag.

  Godt samarbeid

  Minnearrangementet var ved Ski- og omegn Forsvarsforening, i samarbeid med Ski historielag, Ski kommune, Ski sanitetsforening, Ski HV og NROF-Follo(reserveoffiserene). Flaggborgen var ved Ski-speiderne.

  Allsang med støtte til toner og sang ved Finstad Gla’brazz og Ski mannskor.

  - Ski sanitetsforening var en meget viktig leverandør av sanitetsutstyr, mat og materiell til Mil.org. i vårt område D11.1.1. under krigen, opplyser Knut Falla, leder av Ski historielag.

  - Hvor viktig er det å markere denne dagen?

  - Det er selvfølgelig viktig. Man skal aldri glemme det som skjedde fra 1940 til 1945 hvor det norske folk ble satt på en alvorlig prøve. Mange ble skadet, mange ble drept. Tenk på alle sjømennene som falt under krigen, og dem som deltok aktivt i forskjellige former for motstandskamp, både Mil.org. og kommunistene, sier Falla.

  Stort fremmøte

  Arrangørene setter stor pris på det gode fremmøtet.

  - Jeg synes det er veldig hyggelig. Vi startet med dette for syv år siden og har ligget rundt 60-70 personer. I forbindelse med jubileet for to år siden var det faktisk 140 her, sier Knut Falla.

  Han vil gjerne gi honnør til Ski kommune som var flinke til å flagge på frigjøringsdagen i år.

  Disse Ski-borgerne ga sitt liv for Norges frihet

  Ivar Herrestvedt, soldat ved Fossum bru, 26 år, landbrukskandidat.

  Alf Strøm, matros, 23 år. Forlis

  Karl Th Jacobsen, jagerflyver, 26 år, luftkamp.

  Odd Meyer Olsen, matros på norsk krigsskip, 23 år. Torpedert.

  Westy Foss Sørensen, sjøkaptein, 36 år. Torpedert.

  Nils Adelstein Nilsen, marinegast, 21 år. Torpeder, panserskipet Eidsvoll.

  Bjørn Eriksen, XU-leder i Trønderlag, 26 år, arrestert av Gestapo og tok sitt eget liv. (Gravsten siste på høyre side mot kirken).

  Sverre Per Terjesen, student, 23 år, døde i den tyske konsentrasjonsleieren Buchenwald.

  Martin Hjelmen, sjømann, 40 år, Wollweber-organisasjonen i Norge. Tortur av Gestapo og halshugget i 1944.

  John Gjelsvik, gårdsgutt, 21 år, skutt av tyske soldater. (Gravlagt på Siggerud kirkegård).

  Anton Knudsen, jernbaneekspeditør, omkom under alliert flyangrep i Oslo sammen med familien:

  -Ragna Knudsen, 42 år, kone,

  -Rolf Knudsen, 18 år, barn av Ragna og Anton Knudsen.

  -Finn Knudsen, 11 år, barn av Ragna og Anton Knudsen.

  Ingulv Gjerde, løytnant, 35 år, båten Storstein skutt i senk av tyske fly.

  Adolf Sørli, soldat og lagfører, 25 år, falt ved tyske trefninger i Østerdalen, gravlagt Kråkstad kirkegård. Han står ikke på minnesteinen, men ifølge Ski historielag skal han også få navnet sitt risset inn på den.

  Artikkeltags