Gå til sidens hovedinnhold

20 år med Pondus og vennene hans

Artikkelen er over 6 år gammel
(Akershus Amtstidende)

– VI VENTER NÆRMEST å bli oversvømt av entusiaster, ler Vigdis Wolden, kurator i Avistegneres Hus som har ansvaret for Galleri Oscarsborg.

Denne uken har staben jobbet på spreng for å rigge til utstillingen som byr på originaler og trykk av svenskene Martine Kellerman (Rocky) og Lina Neidenstam (Zelda), samt Fredrik Skavlan, Børge Lund (Lunch) og Nils Axle Kanten (Hjalmar og Firekanta). Ikke ukjente navn i tegneseriekretser.

I ÅR ER det 20 år siden Frode Øverli skapte Pondus, som regnes som Norges største seriesuksess gjennom tidene. Fram til 1997 hadde ingen av landets store aviser trykket norske serier på 25 år. Det endret seg da Dagbladet satte Pondus i avisen i 1997, og i dag leses serien i mer enn 130 aviser, blader og nettsteder i både inn- og utland.

– Pondus var lokomotivet som banet vei for andre, sier Erik de la Forest.

Til utstillingsåpningen lørdag kommer alle tegnerne, med unntak av Fredrik Skavlan og Lina Neidenstam. Til sammen stilles rundt 250 originaler og trykk ut under murhvelvingen ved borggården.

Her kan man sikre seg Fredrik Skavlans original-akvareller som har vært illustrasjoner i Dagbladet Magasinet. Det er også mulig å ta tak i store bilder av enkelte av tegnerne. Det største kommer så vidt inn døren til galleriet. Bildet måler to ganger tre meter.

– På hvilken måte passer Pondus inn på Oscarsborg?

– Vi har stilt ut tegneserier i Avistegnerens Hus flere ganger, og nå vil vi gjerne bruke den unike jubileumsutstillingen til å trekke flere yngre ut på den flotte festningsøya. Vi så hvordan besøket økte under Pushwagner-utstillingen for to år siden, og tegnerne vi har med oss nå appellerer til et stort publikum. Vi satser på stor suksess, smiler Erik de la Forest.

For andre året på rad gir Akershus fylke 700.000 kroner til markedsføring av aktiviteter på Oscarsborg. Det skal de gjøre i fire år.

– Disse pengene er en god hjelp for å løfte fram festningen som har som mål å være et kulturelt fyrtårn, sier Erik de la Forest.

DET ER IKKE bare i Galleri Oscarsborg det blir åpne dører med gratis inngang fra i morgen og ut august. I den gamle gymsalen gjenåpner Mummitroll-utstillingen «Det store eventyret», med magi for små og store barn.

– I underetasjen holder Mummimammas kafé åpent, med Mummi-filmer og tegnesaker til barna. Gymsalen er blitt et riktig koselig Mummi-hus, sier Vigdis Wolden.

Les flere saker fra Helge-Amta

Kommentarer til denne saken