Gå til sidens hovedinnhold

– Det var en lettelse for meg å knuse steinen, sier historiker

Artikkelen er over 8 år gammel

Minnesteinen over ekteparet Sigrid Undset og Anders C. Svarstad som endelig skulle ha kommet til Ski lørdag, ble bokstavelig talt knust en uke før overleveringen. Mandag tok nemlig opphavsmannens sønn, historikeren Terje Schou, og slo steinen i biter med slegge.

FROGN/SKI: Helt siden begynnelsen av 1950- årene har denne steinen stått bak en låvevegg på Nordre Øierud gård i Frogn. Mandag dro Terje Schou dit med bil, henger og en medhjelper. Eieren av gården, Stina Mehus, trodde de skulle hente steinen til Ski. I stedet tok Schou og medhjelperen frem slegger og slo den i stykker. Og restene tok de med seg på hengeren og forsvant.

– Hvorfor ødela du minnesteinen?

– For det første syntes jeg historielaget ikke har gått frem på riktig måte. Ingen hadde informert meg. Dessuten hadde jeg ingenting til overs for steinen. Jeg ville absolutt ikke at den skulle reises i Ski, og burde ha ødelagt den for mange år siden, sier Terje Schou.

Hans dårlige forhold til sin far skal også være en årsak til at han ødela minnesteinen.

Ski historielag hadde sporet den opp og ville overrekke den til Ski kommune. For i år er det 100 år siden Sigrid Undset og mannen flyttet hit.

– Da mente vi at det var en fin anledning til endelig å få reist den i kommunen minnesteinen hører hjemme, men nå er vår drøm knust, forteller leder i Ski historielag, Knut Falla.

Kommunen nektet å reise steinen

I 1952 tok Kråkstad-mannen Anton Schou initiativet til å reise en minnestein over forfatter Sigrid Undset og kunstmaler Anders Custus Svarstad, som bodde i Ski fra 1913 til 1916. Hans idé var å reise steinen i nærheten av der ekteparet bodde, i Vardåsveien.

I tillegg hadde Ski kommune fått et tilbud fra Sigrid Undsets stedatter, Christianne Undset Svarstad, om en liten byste, som var laget av Anders Svor, den eneste som noensinne var laget av henne. Hun hadde den i gips, og ville overdra den dersom kommunen var villig til å betale bronseavstøpningen og sokkel. Saken ble også fremmet av Anton Schou.

I et brev 13. november 1953 skriver Christianne Undset Svarstad: «Det er jo i år akkurat 40 år siden hun flyttet til Ski samt 25 år siden hun fikk Nobelprisen.»
Problemet var at Ski kommune ikke viste noen interesse for ideene. I Østlandets Blads spalter var det mange saker og innlegg om den omstridte steinen og bysten.

12. desember 1953 var saken til behandling i formannskapet: «Enstemmig vedtak: Kommunen er ikke interessert i forslaget».
I havnehagen på Nordre Øierud gård i Frogn fant Anton Schou emnet til steinen. Han sørget for å hugge inn kunstnernes navn. Inskripsjonen lyder: «Sigrid Undset og A.C. Svarstad bodde her i 1913-16.»
Schou var meget skuffet over Ski kommune, og resultatet ble at minnesteinen ble stående bak låveveggen på Nordre Øierud gård i Frogn.

– Det har vel egentlig ikke vært noen hemmelighet at steinen har stått på Nordre Øierud, mener sønnen.

Steinprat på bondelagsmøte

Diskusjonen om denne minnesteinen dukket nesten tilfeldig opp på et styremøte i Akershus bondelag. Der var eieren av Nordre Øierud gård i Frogn, Stina Mehus, og Anne Marie Endsjø fra Ski historielag.

– Under en kaffekopp i en pause ble denne steinen nevnt av Stina, og jeg ble jo meget interessert. Da begynte snøballen å rulle, forteller Endsjø.

Nylig var representanter fra Ski historielag på gårdsbesøk i Frogn og fikk minnesteinen, som hadde stått på gården i over 60 år.

– Jeg kjenner svært lite til steinens historikk, ikke annet enn at jeg har hørt at en eller annen fjern slektning av meg hadde noe med den å gjøre, sier Stina Mehus, eier av Nordre Øierud gård.

Steinen som Anton Schou fant i havnehagen på begynnelsen av 1950-årene, var i granitt. Den var 1,30 høy og 0,50 meter bred. Inskripsjonen var like tydelig i dag som for 60 år siden, takket være at den har stått med skriften inn mot låveveggen.

– Den gangen steinen ble laget, var tanken å sette den opp i Vardåsveien, hvor ekteparet Sigrid Undset og Anders Custus Svarstad bodde i tre år. Her skrev Undset både «Vaaren» i 1914 og «Fortællinger om Kong Artur og ridderne av det runde bord» i 1915.

– Minnesteinen ville for all fremtid ha fortalt oss at en av datidens mest kjente forfattere har bodd i Ski, sier leder Knut Falla på vegne av Ski historielag.

– Å knuse denne steinen var en lettelse for meg

– Ski historielag ga meg ikke noe valg. Hadde de kontaktet meg, så kunne kanskje resultatet ha vært et annet. På den annen side har denne steinen plaget meg i mange år, og det har sammenheng med min egen far, forteller Kråkstad- mannen Terje Schou, som er en kjent historiker i Ski.

Han har blant annet utgitt Ski og Kråkstads historie frem til 1500-tallet.

– Det er vel ikke å legge skjul på at jeg hadde et meget dårlig forhold til min far. Som liten bodde jeg hos min tante og onkel på Nordre Øierud gård. Her var jeg med og hjalp far med minnesteinen hans under meget strenge vilkår.

Faren Anton Schou (1901-60), født i Kråkstad, var overrettssakfører og bodde på ulike steder på Østlandet. Han arbeidet også en tid både i Forsvaret og i Politiet. Under krigen satt han i tysk fangenskap.

– Steinen til faren min har stått som et skremsel for meg siden den gang. Den burde ha vært borte for lenge siden, men av ulike årsaker ble den stående på gården. Å knuse steinen var egentlig en lettelse for meg, sier Schou.

Han hevder å ha opphavsretten til steinen og mener at han kunne gjøre hva han ville med den.

– Steinen var heller ikke noe fin. Ei heller fortjener Sigrid Undset noe minnesmerke i Ski. Hun bodde jo her bare en kort stund. For meg var hun ingen stor forfatter. Ta bare hennes språk og middelalderromaner. De minner om «ukebladartikler», sier Terje Schou, etter at han mandag reiste til Nordre Øierud gård og knuste minnesteinen.

Kommentarer til denne saken