OPPEGÅRD: På motsatt side av Oppegård stasjon, ligger et stort og veldig gammelt trehus. Der bor Adrian Antonsen (17) med familien sin. I 2. etasje har han innredet soverommet sitt til også å drive med filmproduksjon.

– Alt av etterarbeid og redigering gjør jeg her på gutterommet, forteller Adrian til Østlandets Blad, som får lov til å komme inn i det aller helligste.

Første film som syvåring

– Når startet fascinasjonen for filmproduksjon?

– Fra jeg ble født. Jeg husker at jeg laget min første film med en iPad jeg hadde. Jeg var bare syv år. Siden den gang har interessen for film bare vokst, sier han oppglødd.

17 åringen går siste året på media og kommunikasjon på Drømtorp videregående skole. Sammen med et par medelever har han også startet opp en ungdomsbedrift. Så langt har de fleste oppdragene vært å lage reklamefilmer for deler av Nordre Follo kommune.

Men årsaken til at ØB ba om audiens hos Adrian, var at han om ikke veldig lenge skal få vist sin siste filmproduksjon på Vega kino i Oslo.

En film sett med tyskernes øyne

Kortfilmen «Escorted», som varer i cirka 30 minutter, handler om 2. verdenskrig. Men er ikke i samme gate som veldig mange andre norske produksjoner har vært de siste årene, nemlig alle som kjempet mot Tyskernes okkupasjon av Norge.

– Jeg ønsket, på min måte, å fange mer av det emosjonelle aspektet av krigen, sett fra tyskernes side.

Adrian er ikke en person som ser etter de lettvinte løsningene. Han, og flere av hans medelever, har lest seg opp og satt seg godt inn i historien.

– Vi gjorde en grundig research før vi tok fatt på selve filmproduksjonen, forteller han videre.

Har allerede vunnet filmpris

17 åringen har laget flere filmer tidligere. Han har blant annet vunnet pris for beste skrekkfilm på skolen i 2020. I tillegg har han vært nominert til publikumsprisen på filmfestivalen Amandus. Det er en festival for filminteresserte mellom 12 og 25 år, som arrangeres på Lillehammer, blir ØB fortalt.

Filmen som nå er ferdig, har sin handling fra Berlin. Produksjonen har i sin helhet foregått i Gamlebyen i Fredrikstad. Der har alle scenene blitt spilt inn.

I starten tenkte Adrian at filmen skulle være et soloprosjekt. Men han fant tidsnok ut at det ikke var mulig. Med alle involverte, både foran og bak kameraet, ble så mange som 50 personer involvert.

På nettsiden til Adrian, står det meste om hvordan filmen ble til og på hvilken måte han knyttet kontakt med skuespillerne. De ble lovet en morsom og interessant opplevelse, men lønn var det ikke snakk om.

Målet med film er å gjøre andre glade

– Jeg har jo ikke noe budsjett til å kunne lønne mine ansatte. Det meste av pengene jeg hadde til rådighet, gikk til lån av kostymer.

– Jeg tok kontakt med FLH (Foreningen for levende historie, red adm.) De hadde både uniformer og klær som passet i Tyskland på den tiden. Jeg har hele tiden et fokus på å være tidsriktig. Jeg er litt nerdete på det området. Alt skal stemme til minste detalj.

Selve filminnspillingen tok to uker. For å komme i mål, måtte også nettene tas i bruk.

– Jeg hadde rett og slett ikke penger til å holde på lenger. Resten av jobben har jeg gjort her på rommet mitt.

Har du lyst til å se den siste filmen til 17 åringen fra Oppegård, er Vega kino i Oslo stedet å oppsøke lørdag 8. oktober.

– I utgangspunktet blir det med den ene forestillingen, men det kan bli flere. Jeg skal i tillegg sende filmen ut til mange ulike filmfestivaler, så får vi se hva som skjer.

– Hva er målet ditt med filmproduksjonen?

– Å gjøre andre glade, avslutter Adrian.

Etter endt videregående skole, er planen å reise over dammen til Los Angeles og Hollywood. Der skal han inn på filmskole og fortsette utviklingen inne filmproduksjon.