Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot bading i deler av Gjersjøen: – Ikke fare for drikkevannet

Artikkelen er over 1 år gammel

Det var publikum som meldte fra om algene i Gjersjøen.

OPPEGÅRD: Torsdag gikk Oppegård kommune ut og ba folk om ikke å bade i deler av Gjersjøen på grunn av tegn til oppblomstring av alger. Ifølge Rune Århelle som er driftssjef for vann og avløp i kommunen, var det publikum som meldte fra.

– Vi fikk flere henvendelser i dag med både bilder og videofilm, forteller Århelle, som sier at algene ser ut som en oljefilm på vannoverflaten.

Observasjonene som er meldt inn er ifølge Århelle fra den delen av vannet som er nærmest slalåmbakken.

Dypt vann

Gjersjøen er drikkevannskilde både for Ås og Oppegård, men han understreker at det ikke er noen fare for drikkevannet:

– Det er det absolutt ikke, fordi vi henter drikkevannet på veldig dypt vann, på 36 meter. Hvis algene produserer gift, ligger de helt i vannoverflaten. I tillegg har vi flere rensetrinn og UV-filtre som tar det som eventuelt måtte være igjen. Det er ingen grunn til å bekymre seg, sier han.

LES MER OM CYANOBAKTERIENE HER: Trolig funn av cyanobakterier i Gjersjøen - kommunen advarer mot bading

I viker

Ifølge Århelle er algeoppblomstring noe som egentlig skjer i alle innsjøer. Det henger gjerne sammen med at det har vært mye nedbør som drar med seg næringsstoffer fra nærområdene og som havner i sjøen. Næringsstoffene er mat for algene, og så blir det algeoppblomstring. Når cellene dør, konsentreres de på vannoverflaten, og samles ofte i viker. Der blir de liggende som en film til de synker.

Århelle forteller at det kan være snakk om cyanobakterier som er oppdaget i Gjersjøen, men det er foreløpig ikke mulig å si hvilken type. Noen typer kan produsere gift.

– Vi har gått ut i Oppegård og anbefalt at folk ikke bader der hvor det er algeoppblomstring for å være sikker, sier Århelle som mener det er best å være føre var både med tanke på folk og dyr.

– Både hunder og barn har en tendens til å drikke vannet.

Han sier samtidig at det er trygt å bade på steder hvor det ikke er tegn til alger.

Forsvinner av seg selv

I Kolbotnvannet er det blitt påvist cyanobakterier tidligere. Selv om det er en bekkeforbindelse mellom Kolbotnvannet og Gjersjøen, mener han at det er lite sannsynlig at det er noen sammenheng mellom bakteriefunnet i Kolbotvannet og det som kan være cyanobakterier i Gjøresjøen.

Kommunen skal levere vannprøver til Niva på mandag, og det tar et par dager før de får svar.

– Hvis det er den farlige typen, informerer vi ytterligere. Da vil vi antakeligvis sette opp skilting der det kan være aktuelt for folk å bade. Men mest sannsynlig har bakterien dødd ut.

Selv om det skulle vise seg å være cyanobakterier av den farlige typen, er det ifølge Århelle ingen grunn til å gjøre spesielle tiltak.

– Det forsvinner av seg sjøl. Vi vil i så fall bare informere ytterligere om at det ikke skal bades der hvor man ser at det er alger i vannet. Det synes veldig godt, og ser ut som en oljefilm.

Han forteller at firmaet Faun Naturforvalgning tar prøver i Kolbotnvannet to ganger i måneden og i Gjersjøen en gang i måneden.

– De tok prøver den 25. juni og fant ikke noe. Vi leverer prøver til Niva nå på mandag, og så kommer Faun tilbake og tar prøver den 22. juli. Så det blir fulgt opp, sier Århelle, som samtidig understreker at filmen på overflaten er noe som kan oppstå fra en dag til en annen.

Kommentarer til denne saken