NETTAVISEN: Ringorm er mest kjent som en kløende soppinfeksjon som oftest rammer barn under 10 år. Nå sprer en ny og mer smittsom variant seg i verden.

Trichophyton indotineae heter den nye varianten og sprer seg til stadig flere land.

Ifølge Journal of Fungi har soppen spredt seg i en «nær epidemisk» hastighet fra India og flere andre land i Sør-Asia og til flere land over hele verden.

Blant annet flere land i Europa, deriblant Danmark, ifølge flere forskningsrapporter på infeksjonen.

– Mangler oversikt

Ringorm forårsakes av sopp og overføres som regel ved direkte kontakt fra en smittet person eller dyr. Det finnes over 40 ulike varianter av soppen, deriblant fotsopp og neglesopp.

Til Nettavisen opplyser FHI at de ikke er kjent med noen tilfeller av varianten i Norge.

– Ringorm er ikke meldingspliktig i Norge og vi har derfor ikke oversikt over antall tilfeller, skriver overlege Silje Bruland Lavoll i avdeling for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

I slutten av februar rapporterte en hudlege i New York, USA om funn hos to pasienter med den nye ringorm-typen. De to tilfellene hadde ingen tilknytning til hverandre, opplyser helsemyndighetene i landet.

Med ett års mellomrom fikk en 28 år gammel gravid kvinne og en 47 år gammel kvinne påvist soppinfeksjonen i kroppen. Førstnevnte hadde ingen reisehistorikk eller spor av kontakt med personer med samme utslett.

Myndighetene mistenker nå at soppen har spredt seg i det amerikanske samfunnet.

Vanskelig å behandle

Ringorm kjennetegnes med lett kløende utslett som danner ringer på huden. Ofte har det form som en rød ring på enkelte steder på kroppen.

Trichophyton indotinae rammer derimot langt større områder på kroppen og et bilde fra India viser en mann med så godt som hele ryggen dekket av utslett.

– Trichophyton indotineae er en variant som er svært resistent for vanlige soppmidler og vil dermed være vanskeligere å behandle, opplyser Lavoll i FHI.

Ifølge USAs smittevernsmyndighet var den 28 år gamle kvinnen fikk infeksjonen oppdaget i 2021. Ikke før tidlig 2022 ble hun kvitt infeksjonen, etter at babyen ble født.

Ringorm behandles vanligvis med reseptfrie kremer. Trichophyton indotineae er derimot multuresistent og å kurere sykdommen har vist seg krevende, ifølge den korte amerikanske studien.

Den 47 år gamle kvinnen har siden sommeren 2022 forsøkt å bli kurert med tre ulike kurer, uten å lykkes. Ifølge studien jobber leger nå med å finne en ny kur.