ØSTLANDET: Mandag morgen og formiddag er det meldt om flere trafikkuhell i distriktet. Blant annet var det en bil som kjørte i autovernet på E18 ved Askim, og politiet meldte at det var svært glatt på stedet.

Spredte byger

Klokken 10:56 mandag formiddag melder Vegtrafikksentralen øst at sesongens første snøfall er i området deres, og at dette stedvis skaper utfordrende kjøreforhold.

- Vi oppfordrer trafikantene til å kjøre etter forholdene, melder de.

Selv om det så langt ikke har kommet de store snømengdene i Follo, er det mer på vei.

- Det kommer ikke så veldig mye nå. Det kan gå noen spredte byger i dag og forsåvidt også i morgen, men ikke mer enn et par centimeter hvis det blir så mye, sier statsmetorolog Elbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til ØB mandag ettermiddag.

Mildere

Det er imidlertid ventet mer nedbør utover i uka.

- Samtidig stiger temperaturene litt, og det blir en overgangsfase onsdag.

Ifølge meteorologen er det vanskelig å si nå hvor mye som kommer ned som snø og hvor mye som kommer som regn, og det er mulig at nedbøren kommer ned som regn langs kysten og som snø andre steder i distriktet.

- Det er akkurat på grensa. Det kommer kanskje ikke mer enn ti millimeter nedbør, men det kan bli ti centimeter snø.

Ti millimeter nedbør i form av regn vil imidlertid ikke merkes på samme måte.

Uansett ser det ut til at det som kommer av snø vil smelte vekk igjen.

- Det blir stigende temperaturer fra dag til dag, og inn mot helgen blir det fem-seks varmegrader. Det kan komme mer nedbør, men da som regn som hjelper til å smelte snøen. Så det er forbigående vinterlig.

Tidlig på vintersesongen

- Men det kan bli litt utfordrende på veiene?

- Det kan bli utfordrende på veiene i en kortere periode før det går over på plussiden. Det er tidlig på vintersesongen og vi har gjerne glemt litt hvordan det er å kjøre på glatte veier.

- Har du noen oppfordringer til trafikantene?

- Jeg regner med at de fleste har byttet til vinterdekk. Men man bør kjøre etter forholdene og ikke stresse, sier hun, og legger til at det er en god ide å droppe unødvendige turer i rushet når man vet at det kan bli ekstra utfordringer og ekstra kødannelser.