AHUS: : – Skal faren min straffes for at han har fått fire barn når han ligger der og skal dø, spurte en fortvilet Kenneth Norbeck i MittJessheim i går. Saken har videre gått som en farsott over heel landet.

Jessheimsokningen er en av Svein Viggo Norbecks fire sønner. I sommer fikk den 67 år gamle faren deres konstatert nyrekreft. Da kreften har spredd seg til ulike deler av kroppen, er ikke behandlingsformen mot denne type kreft, nemlig immunterapi, aktuell da farens kropp sannsynligvis ikke hadde tålt en slik påkjenning.

– Pappa har vært innlagt ved tre ulike avdelinger på Ahus siden august, kun med unntak av noen få permisjoner, forklarer Kenneth fortvilet.

– For to uker siden, da han var innlagt på urologisk avdeling, ga overlegen beskjed om at han skulle tas av sondemat og han var for svak for videre behandling. Da forsto vi jo hvilken vei det gikk. Det er tungt.

– Vi hadde selvsagt et håp om at faren vår skulle bli frisk igjen. Vi mistet moren vår tidlig også, så vi fire gutta er hans nærmeste pårørende.

Mente man må kunne bruke skjønn

Brødrene Norbeck fortalte videre at de har stor forståelse og respekt for smittervernsbestemmelsene på Ahus.

– Men vi mener at man må kunne bruke skjønn og se an situasjonen fra pasient til pasient. Hadde min far hatt en kone, ville hun vært nærmeste pårørende og mest sannsynlig sittet ved hans side døgnet rundt, men nå har han jo ikke det, og det vil si at vi sønnene er hans nærmeste pårørende, og da kan man ikke utelukke en! Vi kan ikke ta stein, saks, papir over hvem som skal få ta farvel med pappa. Det er umulig, konstaterte Kenneth.

– Vi har dessuten sagt at vi kan gjøre alt som må til når det gjelder smittevernbestemmelser. Vi har tilbudt oss å ta på drakt, hansker og hva det måtte være, men beskjeden er at de ikke kan rokke ved regelen.

– Det eneste vi ønsker er å tilbringe denne tida sammen

Snur

Nå får de likevel dette. Romerikes Blad melder onsdag ettermiddag at de snur i saken. Nå får alle de fire brødrene ta farvel med sin døende far.

– Vi fikk nå i formiddag melding fra Ahus om at de hadde gått gjennom rutinene sine og at dette var vurdert fra øverste hold i sykehusledelsen. De hadde sett på enkeltsaken og kommer fram til at vi nå får besøke han alle fire, dog kun to og to om gangen. Dette er vi veldig fornøyd med, sier Kenneth Norbeck til Romerikes Blad.

Etter at Romerikes Blad omtalte saken, tirsdag har også riksmediene, blant annet VG og Dagsrevyen, fortalt om brødrenes fortvilte situasjon.

– Vi har fått drøssevis med meldinger i hele natt fra folk som støtter oss og har opplevd lignende. Det varmer veldig med slik støtte i den kjipe situasjonen vi nå befinner oss i, sier Norbeck.

– Det var jo også litt av årsaken til at vi valgte å fortelle historien vår. Vi hadde et håp om at vi også kunne hjelpe andre som står i lignende situasjoner.

Unntaket Ahus nå har gjort betyr at alle fire brødrene kan besøke faren på tur fra og med i dag.

– Det er vi lykkelige for. Nå må vi bare gå skytteltrafikk inn til pappa. Selvfølgelig ville vi vært alle fire sammen, men vi har stor forståelse for sykehusets smittevernbestemmelser, understreker Kenneth Norbeck.

– Vi har vurdert situasjonen

– For å forhindre spredning av smitte på sykehuset er det generelle besøksreglene som gir anledning til en til to besøkende per dag, sier Anne Karin Lindahl ved kirurgisk divisjon på Ahus.

– Ahus forsøker å legge til rette for besøk til pasienter som er kritisk syke eller har begrenset tid igjen å leve, samtidig som vi må gjøre det vi kan for å beskytte syke pasienter mot smitte, inkludert strenge smittevernrutiner under besøket. Det er spesielt utfordrende på palliativ sengepost, der pasientene er svært syke. Vi har på ny vurdert situasjonen for de fire brødrene, og de vil få anledning til å besøke sin far to og to av gangen, avslutter hun.