Gå til sidens hovedinnhold

Petter Olsen fikk Akershusprisen for innsatsen på Ramme gård

Artikkelen er over 6 år gammel

OSLO: Petter Olsen fikk i dag tildelt Akershusprisen 2015 for sitt arbeid med Ramme gård i Vestby. Begrunnelsen var at han har utvikler Ramme gård i Son til et kulturelt sentrum med utgangspunkt i stedets historie

- Petter Olsen har vist at han har et brennende hjerte for det han driver med, for Ramme gård og for Edvard Munch. Han er en atypisk ildsjel som har brukt store midler og som deler av sin private eiendom. Petter Olsen har store vyer og gir tilbake til samfunnet, sier operasanger Solveig Kringlebotn, som er medlem i juryen.

Juryen legger vekt på at Akershusprisen i år går til et livsverk under stadig utvikling og personen som er drivkraften bak dette, står det i pressemeldingen fra fylkeskommunen..

Petter Olsen har åpnet sin private eiendom Ramme gård for allmennheten og han tar vare på norsk kulturarv gjennom sin samling av Munchbilder, er en av begrunnelsene for prisen Petter Olsen fikk overrakt av fylkesordfører Anette Solli på Akershustinget i dag. .

I disse dager foregår en større utbygging og restaurering på Ramme gård, som skal stå ferdig denne våren.

Besøksgård

Petter Olsen arvet gården som 18 åring og driver i dag Ramme gård som en økologisk og besøksgård med dyr og grønnsakproduksjon, både til eget kjøkken og gårdskafe, og til restauranter i Oslo. Ramme gård er også et møtested for allsidig miljø- og kulturaktiviteter.

En del av Ramme gård er den særegne Havlystparken med amfiteater og konsertarena inspirert av William Shakespeare og en midtsommernattsdrøm. Gården har fest- og konferanselokaler, en samling klassiske veteranbiler og en betydelig internasjonal samling med antikke hestevogner, som fortsatt er i bruk.

Edvard Munchs bolig

Deler av anlegget som ikke hører til den tradisjonelle gårdsdriften er under utbygging med blant annet bygging av gårdshotell og galleri, og restaurering av Edvard Munchs bolig på Nedre Ramme gård som Munch kjøpte i 1910 og bodde fram til 1944. Her bodde Munch da han malte noen av sine største kunstverk med motiv hentet fra området.

I det underjordiske galleriet og museet som bygges vil det bli lagt vekt på å presentere de mange sentrale kunstnerne som har hatt tilhold i distriktet. I tillegg til Edvard Munch er dette navn som Frits Thaulow, Theodor Kittelsen, Sigrid Undset og kristianiabohemen med Oda og Christian Krohg og Hans Jæger. Området har også historie knyttet til blant annet skipsfart, is-eksport, og sanatoriedrift.

Ramme gård ønsker med utbyggingen å skape et kulturelt sentrum som tar utgangspunkt i stedets historie og gir muligheter for å vise kunst av verdensklasse, sette den i lokalhistorisk sammenheng og formidle og synliggjøre alt dette for allmenheten.

Akershusprisen

Akershusprisen er etablert av fylkestinget og kan tildeles personer, grupper organisasjoner eller institusjoner som har bemerket seg med ekstraordinær innsats innen områder som folkehelse, frivillighet, likestilling, kultur, næring miljø eller trafikksikkerhet.

Prisen er på 50 000,- kroner.

Det har i år vært ti kandidater og en jury med representanter fra kultursektoren, næringslivet, media og frivillig sektor har behandlet forslagene

I juryen:

Andreas Gjølme, redaktør i Budstikka Media
Vidar Bøe, idrettsleder og tidligere politimann
Stephen Brandt-Hansen, sanger og skuespiller
Kjell Haune, konsulent i Fornebu utvikling AS
Solveig Kringlebotn, sanger
Marit Sundli Tveit, rektor NMBU

 

Kommentarer til denne saken