Gå til sidens hovedinnhold

Her får du smøretipsene for påsken

Artikkelen er over 8 år gammel

SKI: Når Morten Baatnes er på kurs hos smørerne for landslaget, får deltagerne en klar beskjed: Gi aldri konkrete anbefalinger for nullføre og påskeføre. Men det er akkurat hva vi ber om nå.

I sportsbutikken er syklene i ferd med å fortrenge alt av skiutstyr. Like fullt: For de ivrigste er ikke skisesongen slutt før siste krampetrekninger i påskesporet. Turene som kan bli alt fra årets høydepunkt til det verste mareritt, avhengig av det beryktede påskeføret.

Derfor: Lytt til erfarne skismørere! I dette tilfellet avdelingsleder Morten Baatnes og butikksjef Pål Aaraas hos Intersport i Ski Storsenter.

Før du drar hjemmefra:

Allerede før du reiser på påskeferie, bør skiene gjennom et forberedende ritual:
Rense skiene på best mulig måte. Du trenger skirens på boks, støvfri fiberduk, tørkepapir og skrape. Det er ikke bare sålen som trenger rens, men kantene, oversiden og bindingene.

Glide skiene for best mulig glid. Du trenger glider og smørejern. Skal du gjøre det ekstra skikkelig, kan du legge struktur i glideren: Lag traktorspor som gjør at vannet renner av på ekstra bløt snø.

Rubbe skiene. Bruk kloss og sandpapir. Det er kun smøresonen som skal rubbes. Det ødelegger ikke skiene, men sørger for at smøringen sitter bedre. Merk at smøresonen er kortere på påskeføre enn under tørrrvoksforhold. Klisterføre fordrer en smøresone fra midt på hælen og 50 centimeter fremover. (mot 70 centimeter på voksføre)

Her leser du flere saker om trening og fritid!

Før du legger ut på tur:

Så er ferien i gang, og du våkner den første turdagen. Hvordan finne riktig smøring?

Sjekk temperaturen. Kjenn på snøen. Er den grovkornet? Har det vært kuldegrader i natt? Er det skare? Husk at det blir bløtere utover dagen. Uansett er det klister som gjelder!

Start med et tynt lag isklister oppå rubben. Dette gjør du innendørs, fordi isklister blir steinhardt i kulda. Helst skal du varme opp med smørejern, og så dra ut med skrapen.

Universalklister fungerer greit til det meste nå. Det er betraktelig mykere enn isklisteret og kan håndteres utendørs. Smør ut universalklisteret oppå isklisteret med skrape eller tommelen. Isklisteret gir feste for smøringen og det sitter igjen selv om universalklisteret blir dratt av underveis.
Hvis det er mange varmegrader og kjempebløtt, er det røde klistervarianter du trenger.

Sørg for at smøringen får pyramideform: Smør fra toppen av smøresonen ned mot midten og fra bunnen av smøresonen opp mot midten. Starter du øverst og drar helt ned, har du fort gått av all smøringen.

Ikke minst: Klister skal smøres ekstremt tynt! Den vanligste feilen folk gjør er at de kliner på alt for tykt, med dertil unødig søl over hele skien, hender og klær.

God tur underveis

Varm sol og lett påkledning over hvite vidder er påskedrømmen for mange. Svært skiftende føre hører med i det bildet. Får du ising i klisteret og de medfølgende kladdene, må både kladder og smøring fjernes. Da gjelder det å være utstyrt.

Ifølge ekspertene er dette grunnutrustningen for de glade amatører:

Skrape, kork, isklister, universalklister og tre typer voks: Blått for kaldt, lilla for null og rødt for varmt.

Baatnes poengterer dessuten at vanlige fjellvettregler er viktig uansett type tur: Ta alltid med tørt ullundertøy, mer mat en du spiser opp på den planlagte turen, rikelig med drikke, briller (når du merker snøblindhet, er det for sent), kart og kompass (som du har lært å bruke), GPS og gjerne en fjellduk for å holde varmen (særlig hvis barn er med på tur).

Takk for turen

Skisesongen er ikke over før skiene oppbevares forsvarlig etter grundig rens, påpeker Aaraas.

Legg fiberduk oppå smøresonen. Spray klisterfjerner oppå duken. Dra ovenfra mot midten og nedenfra mot midten. Samle smøringen i duken, og sålen er ren uten at fingrene klistrer seg sammen. Rens også kanter, overside og binding.

Til slutt smeltes et tynt lag med voks inn i sklisonen.

– Dermed er sålen beskyttet mot støv og dritt og slipper å stå til tørk gjennom sommeren, sier Morten Baatnes som nå nyter sykkelsesongen.