Gå til sidens hovedinnhold

Slik planlegger du fjellturen

Artikkelen er over 7 år gammel

Turistforeningen tipser deg som skal på din første tur i fjellheimen.

Er du blant dem som har drømt om å vandre ubekymret fra hytte til hytte i fjellet, men aldri riktig har fått på deg fjellstøvlene og kommet deg av gårde? Du er ikke alene. Hver dag kommer det folk innom DNTs turinformasjoner for å spørre om tips og råd til den første skikkelige fjellturen.

– Før var det å gå i fjellet på mange måter et overklassefenomen, men nå ser vi at alle typer mennesker oppsøker fjellheimen. Vi hjelper alt fra sporty 16-åringer som skal på vennetur til middelaldrende damer som har sittet på et kontor hele livet, men som nå har funnet ut at de skal bli friluftsmennesker, forteller Espen Opaker Moreite, turveileder i DNT.

Planlegging

Moreite mener en god fjelldebut er innen rekkevidde for alle, men påpeker at man bør velge rute ut fra erfaring og fysisk form.

– Hvis du ikke er vant til å gå i fjellet, bør du ikke legge opp til dagsetapper på mer enn fire-fem timer. Det er tungt å gå med sekk i ulendt terreng, påpeker han.

Han opplyser at Huldreheimen og den nordøstlige delen av Hardangervidda passer bra for nybegynnere fordi områdene er ganske flate. Jotunheimen er mer kupert, og passer derfor bedre for de litt trente.

Moreite understreker at god planlegging er viktig.

– Vi opplever ganske mye dårlig planlegging. I fjor var det for eksempel en nederlandsk familie som var på vei over Besseggen i crocs og shorts. Været var jo så fint da de la ut, og de trodde ikke det kunne være særlig langt. Det er et skrekkeksempel på dårlig planlegging, fastslår han.

Han forteller at det spesielt er turister fra utlandet som tropper opp i fjellheimen uforberedt.

– De har sett et fint bilde av fjellet badet i sol, og tror at det er sånn alltid. Men været snur fort i fjellet, og man bør ha med seg klær for sol, regn og vind, sier Moreite.

Utstyr

En viktig del av planleggingen er å finne det rette utstyret til fjellturen. Det er spesielt to ting som er viktige: Sko og ryggsekk.

– Det er ingenting som ødelegger en god fjelltur så mye som dårlige sko og sekk. Fjellstøvlene må ha god ankelstøtte, og de må være inngått før du legger ut på tur, formaner Moreite.

Når det gjelder sekk, er det viktigste å velge en som sitter godt og som passer til den turen du skal på.

– Du trenger ikke en svær, tung sekk for å tusle en liten tur på Hardangervidda, sier han.

Han legger til at dersom du ikke er vant til å gå med sekk, kan det være lurt å fylle sekken med rundt 10 kilo og gå noen lange turer i nærområdet før du drar til fjells.

Pakking

Det er heller ikke uvesentlig hva du pakker med deg i sekken. Den vanligste feilen ferske fjellfolk gjør, er å ta med for mye.

– Vi ser at særlig kvinner pakker altfor mye. Vi har opplevd at folk har fylt sekken med krølltang, vippetang og rouge. Når vi får levert inn to og en halv kilo med sminkesaker som skal hentes etter turen, er det noen som har misforstått litt, bemerker Moreite.

Han advarer også mot å ta med olabukser, tykke hettegensere og andre «byklær».

– Tenk på at klærne skal ha flere funksjoner, at det både skal være ekstratøy til turen og avslapningsklær på kvelden. Pakk mye ull. Det er varmt, lukter ikke så mye som syntetiske plagg og holder deg varm selv om du er svett eller våt.

Det er ingen krav om å være pen i tøyet på hyttene om kvelden.

– Her rusler folk rundt i stillongs og på sokkelesten. Hvis du pynter deg, vil du nesten se litt rar ut.

Regn, regn og sol

Når du har planlagt ruten, pakket fornuftig og gått inn fjellstøvlene, er du klar for tur. Men hva gjør du om meteorologene melder regn, regn og atter regn? Ifølge Espen Opaker Moreite er svaret enkelt.

– Du drar på tur, selvfølgelig gjør du det! Jeg mener det er en uting at man bare skal gå i fjellet de dagene det er fint vær. Det er ingenting som er så deilig som når du har gått i regn en halv dag – og så titter sola endelig fram. Dessuten er det vanskelig å melde vær i fjellet. Vi har sett eksempler på at det er meldt dårlig vær, mens det i virkeligheten har vært sol fra skyfri himmel, sier Moreite.

Tre turer for ferskinger

Huldreheimen

På turen Espedalen-Storhøliseter-Storkvelvbu-Espedalen får du en blanding av betjente og selvbetjente hytter. Dagsetappene på fire-fem timer er overkommelige, selv for nybegynnere og barn. Terrenget er relativt lett og svært variert. Også Liomseter er et godt utgangspunkt for turer i Huldreheimen.

Alvdal Vestfjell

Området ligger øst for Rondane. Det er tørt og blir tidlig snøfritt, så det egner seg godt for turer på starten av sommeren. Atnasjø-Breisjøseter-Korsberghytta-Storgrytdalseter-Atnasjø er en fin rundtur. Siden det er et tørt område, er det noe mindre vegetasjon enn i Huldreheimen – og statistisk sett noe mindre risiko for regn.

Hardangervidda

Den nordøstlige delen av Hardangervidda egner seg godt for de ferske. Det er flatt og hyttene er i all hovedsak betjente. Haugastøl-Krækkja-Heinseter-Tuva-Ustaoset er en fin rundtur. Den inkluderer også en båttur på Halnefjorden.

En middelaldrende mann fra Oslo-området skulle gå opp Bukkelægeret, som er en kjent turiststi. Det er svært bratt, og mannen gikk feil slik at han kom utenfor stien og gikk seg fast. I stedet for å gå 50 meter ned og finne igjen stien, bestemte han seg for å prøve å klatre. Siden det var vanskelig å klatre med tung sekk, hev han like gjerne sekken ned mot stien igjen. Vel hjemme på Østlandet sendte han en epost til betjeningen på Gjendebu og spurte om de kunne finne sekken og sende den til ham. Til tross for mye leting ble ikke sekken funnet før neste sesong, og da var alt innholdet møllspist av mus og andre dyr.

Kommentarer til denne saken