KOLBOTN: Ved helsestasjonene på Kolbotn og i Ski viet totalt syv jordmødre arbeidsdagen sin til en celleprøvedag 23. november. Celleprøven kan avdekke forstadiet til livmorhalskreft. Alle kvinner mellom 25 til 69 år får påminnelser fra Kreftregisterets Livmorhalsprogram når det er på tide å sjekke seg.

– Statistikken viser at tre av ti kvinner ikke følger livmorhalsprogrammet. Det er dem vi håper å nå med celleprøvedagen, uttalte jordmor og fagkoordinator for jordmortjenesten i Nordre Follo, Kaja Ulbrandt Thoresen i oktober, da kvinnene ble oppfordret til å bestille time.

Les mer her: Jordmødrene rydder arbeidsdagen: – Vi håper å nå dem som ikke har sjekket seg

Godt mottatt

Det kan være mange grunner til at noen lar det gå mange år før de tar celleprøven: Kanskje gruer de seg for selve prøven. Noen ønsker undersøkelsen hos gynekolog fremfor fastlegen, og hos gynekolog er det lang ventetid. For enkelte kan økonomi være en årsak til å la være å følge opp livmorhalsprogrammet.

Onsdag morgen var dagen kommet, og Ulbrandt Thoresen kunne opplyse at alle som hadde tatt kontakt har fått tilbud.

– Det ser ut for at vi har nådd en variert gruppe. Resultatene fra fjorårets spørreundersøkelse forteller oss at tilbudet er godt mottatt, sier hun.

Gode prognoser

– Ligger det an til at celleprøvedagen blir en årlig foreteelse?

Det er Cecilie Evenrud, virksomhetsleder Helsetjenester for barn og unge som svarer:

– I et kvinnehelseperspektiv er dette noe vi vil prioritere, selv om dette ikke er jordmødrenes kjerneoppgave. Hvis vi gjennom celleprøve oppdager noe tidlig, er prognosene kjempegode. Dette er viktig forebygging. Initiativet til celleprøvedagen kommer fra jordmødrene selv, og de strekker seg langt for å få det til.

Kathrine Haugen fra Oppegård er blant dem som tok imot tilbudet.

– Dette er veldig bra for mange. At det er gratis har sikkert betydning for noen. Også er det betryggende å ta prøven hos en jordmor, sier hun.