Er du ikke abonnent ennå? Prøv ØB+ og papiravisen i fire uker for kun 99 kroner

SKI: 287.000 seere hadde benket seg foran TV`n da premieren for "Alle tiders måltid" ble sendt på TV2 mandag. 

- Alle tiders måltid er en fin serie som levendegjør vår historie, sier Katrine Wergeland, kommunikasjonsrådgiver i TV2.

Familien Hille Pedersen fra Ski skal leve og spise seg gjennom det 19.århundret. Huset på Nordstrand, der familien tilbringer ti helger, gjennomgår en real makeover for hvert tiår.

I 2016 lever Hille Pedersen som en moderne familie. Både pappa Christian og mamma Camilla jobber. Barna Maja, Jacob og Elias går på skole. I første episode fikk de kjenne på rollebyttet og hvor mye som krevdes for å brødfø familien gjennom 20-tallet.

- Nå er mamma på kjøkkenet hele tiden, og pappa er borte. Hjemme er det jo pappa som er på kjøkkenet, mens mamma er mest borte, var kommentaren fra Jacob da programleder Øyvind Mund ville vite hva den største forskjellen på 2016 og 1920 var.

Far arbeidet og gjorde svært lite i huset, guttene fikk leke og bidra med noen huslige sysler, Camilla fikk ansvaret for alt husarbeid, innkjøp og matlaging og Maja ble undervist hjemme.

Mor Camilla, med tidsriktig forkle rundt livet og prustende over kjelene på vedkomfyren, sto i sterk kontrast til arbeidsfordelingen familien har i 2016. Da er det nemlig far Christian som oftest lager middag. Det ble mye høylytt latter da familien hadde 20 stykker på besøk for å se første episode.

- Tilbakemeldingene har nesten vært utelukkende positive. Det har vært noen sure promper som ikke kunne skjønne at jeg ikke klarte å lage brun saus engang. Men det lever jeg veldig godt med at jeg ikke klarer. Vi har alle våre svake sider, og jeg kan love mange flere fadeser og moro på mine vegne, sier "husmoren" og ler godt.

Minstemann er mest nysgjerrig

Det ble en del grynt på nesen da blant annet sild (med tusen millioner bein, om vi skal tro barna) og blodpølse sto på menyen. Ingen takknemlighet å spore for mor etter åtte timer på kjøkkenet.

- Elias er faktisk den som er mest nysgjerrig. De eldste er mer kresne, og ikke så åpne for nye matretter.

Da de små middagsporsjonene var fortært, var det bare å brette opp ermene igjen, hente og varme vann, og vaske opp.

- Den største utfordringen var faktisk å ha nok rent vann. I dag er vi vant til å la vannet renne, men jeg måtte spare på vannet og det ble slitsomt å vaske opp. Ganske utfordrende å holde vedovnen i gang hele tiden også, og å regulere temperaturen, forteller Camilla Hille til ØB.

300.000 feiret inngangen til 1930

- Kvinner på 20-tallet hadde det skikkelig tøft. Jeg er glad vi skal over i 30-tallet, avslørte Camilla da hun og ektemannen feiret nyttårsaften anno 1929 med forloren skilpaddesuppe, oksetunge og indisk dessert.

Over 300.000 TV-tittere så slutten av første episode.

- Når vi nærmer oss vår egen tid kan seerne kjenne seg mer igjen, og det tror vi vil trekke til seg enda flere seere, sier Wergeland i TV2.