Gå til sidens hovedinnhold

Vakrere blir det ikke!

Andreas har gått Norge på kryss og tvers i ett år. Her er hans favorittsteder.

Artikkelen er over 4 år gammel

For snart ett år siden, nærmere bestemt 22. juni i fjor, begynte Andreas Orset i sin nye jobb. Jobben var alt annet enn en normal ni-til-fire-jobb bak en kontorpult i storbyen.

Stillingstittelen var «Eventyrer», og arbeidsoppgaven var like enkel som den var annerledes: Å gå. For en skoprodusent skulle 23-åringen produktteste sko, og gå Norge på kryss og tvers og opp og ned.

– Jeg gledet meg som en liten unge til å sette i gang, og dette vakre landet vårt har ikke skuffet. På eventyret mitt har jeg fått besøke alt det beste Norge har å by på, både av opplevelser og mennesker. Konklusjonen er klar: Norge er et fantastisk land, fastslår Andreas Orset.

Les også

Har gått 1200 kilometer for å teste sko

 

Når reisen hans snart nærmer seg slutten, vil eventyreren dele sine aller beste reisemål og reiseopplevelser. Derfor har han satt sammen en topp ti- liste som han håper skal inspirere flere til å oppsøke norsk natur.
 

Eventyrerens topp ti i Norge:

1: Senja – Troms

Ved kysten i Troms finner vi Orsets norgesfavoritt. Øya i nord kan by på en storslått og variert natur, fra fjord ved sjøen til bjørkeskog og vakre åser lenger inne på øya.

Hva bør du oppleve på Senja: Strender som tatt ut av sydligere strøk og plassert mellom spektakulære fjell. Her kan du både oppleve nordlys og sydenfølelsen samtidig som du finner ekte norsk bonderomantikk.

Anbefalte turer: Breitinden, Segla, Husfjellet.

Når bør du reise: Senja har noe å tilby både sommer og vinter, jeg var der i august og fikk oppleve både frisk natur og varmere temperaturer.

2: Lofoten – Nordland

Lofoten helt vest i Nordland er nok kjent for de fleste. Øygruppen, som kanskje er aller mest kjent for fiske, kan også by på spektakulær natur og like spektakulære naturkrefter.

– Lofoten ville hatt en soleklar førsteplass på min liste, hadde de bare tatt ryddingen mer seriøst. På deler av øygruppen er det rett og slett skittent. Turiststrømmen legger igjen masse søppel, som gjør opplevelsen litt mindre spesiell.

Hva bør du oppleve på Lofoten: Lofoten er etter hvert blitt et mye besøkt turistmål, derfor bør du ta turen litt utenfor allfarvei. På baksiden av Lofotveggen finner du bortgjemte og praktfulle perler. I tillegg er lofotværet i en egen klasse, og skikkelig ruskevær kan være en opplevelse i seg selv. Fløya bør bestiges, og utsikten derfra og ned til Svolvær er nesten verdt en tur i seg selv.

Anbefalte fotturer: Selfjordhytta til Horseidstranda, Kvalvika, Helvetestinden, Hermannsdalstinden.

Når bør du reise: Lofotværet skifter gjennom hele året. Mange går turer vinter som sommer, men skal du opp på toppene er det lurt å holde seg unna regnværsdager når steinene er glatte. I tillegg vil jeg anbefale å reise utenom de største ferieperiodene da det kan bli mye folk på de små øyene.

3: Stryn – Sogn og Fjordane

Stryn ligger helt nord i Sogn og Fjordane. Mellom fjell og fjord og med isbre og frodige enger, finner du dette lille tettstedet med rundt 2.500 innbyggere.

Hva bør du oppleve i Stryn: Stryn har mye å by på, men blant mine absolutte favoritter er vårskitur til Skålatårnet og kajakktur i naturskjønne omgivelser på Lovatnet. I tillegg er Stryn et fint sted å oppleve Jostedalsbreen på. Vil du bo virkelig spektakulært er Domene i Hornindal å anbefale.

Saken fortsetter under bildet.

 

Anbefalte fotturer: Via Ferratta, Skålatårnet, Hornindalsrokken, fottur langs Lovatnet.

Når bør du reise: Stryn er vakkert hele året, men det er noe ekstra spesielt med kajakk- og skiturer i vårsolen.

4: Geiranger – Møre og Romsdal

Helt innerst i Geirangerfjorden ligger det en bitte liten bygd med omtrent 230 fastboende. I omgivelser som står på UNESCOs verdensarvliste finner du både skjønn natur og spennende historie.

Hva bør du oppleve i Geiranger: Geiranger er som et eventyrland, så her er det bare å ta beina fatt og drømme seg vekk. Det er riktignok et av Norges mest attraktive turistmål, så vil du litt unna den verste turiststrømmen bør du ta en tur opp på en av de mange toppene. Geitfonnegga er en relativt enkel tur som gir deg en av verdens beste utsikter i retur.

Anbefalte fotturer: Geitfonnegga, fottur opp til Storseterfossen.

Når bør du reise: Geiranger er omtrent like bra hele året, men på grunn av turistflommen vil jeg anbefale å styre unna de aller største ferieperiodene.

5: Nærøyfjorden – Sogn og Fjordane

Nærøyfjorden står også på UNESCOs verdensarvliste, og det er ikke vanskelig å forstå. Den 17 kilometer lange fjorden kan by på noen av de aller flotteste bildemulighetene her til lands. Nærøyfjorden var i tillegg inspirasjon til deler av Disney-filmen «Frost».

Hva bør du oppleve i Nærøyfjorden: I forhold til flere av de andre stedene på denne listen er det relativt få turister i Nærøyfjorden, noe som gjør opplevelsen enda mer spesiell. I tillegg er det noe spesielt med å gå i flatt terreng for så å plutselig stå ovenfor et stup på over 1.000 meter.

Anbefalte fotturer: Breiskrednosi.

Når bør du reise: Nærøyfjorden er nydelig når våren ankommer, her får du postkortbilder i fleng.

6: Vesterålen – Nordland

Vesterålen ligger rett nord for Lofoten, og kan i likhet med Lofotøyene by på storslått natur og mengder av opplevelser. I tillegg har Møysalen blitt kåret til Norges vakreste fjelltur av magasinet UTE.

Hva bør du oppleve i Vesterålen: Uten tvil Møysalen. Jeg er overrasket over at ikke fjellet har fått mer oppmerksomhet, men samtidig gjør det at du får gå relativt uforstyrret. I tillegg er Vesterålen et strålende sted å fiske. Jeg fikk ofte vannene for meg selv, og kunne kjenne på stillheten og idyllen.

Anbefalte fotturer: Møysalen.

Når bør du reise: Som Lofoten er Vesterålen ganske værutsatt, og den beste fisketiden er på sommeren. Jeg var der i august og det er lite som slår sommersola over blikkstille småvann.

7: Lyngsalpene – Troms

En av Norges fineste «alper» finner du helt nord i Troms fylke, og at det heter «alpe» er ikke uten grunn. Selvom Lyngen er kystnært, kalles stedet ett av Norges beste off-piste-områder og kan bare beskrives som spektakulært.

Saken fortsetter under bildet.

 

Hva bør du oppleve i Lyngsalpene: «Om vinteren har du spektakulære skiturer og om sommeren er det ingenting som å ta seg en dukkert i det eventyraktige blåisvannet. Det er et stort utvalg av turer, og du bør få med deg så mange som mulig.»

Anbefalte fotturer: Lyngsdalen, Storgalten, Rørnestinden.

Når bør du reise: «Jeg kan anbefale både sommer og vinter, men se opp, Lyngsalpene er utsatt for skred gjennom hele vinteren. Du bør også styre unna de vanskeligste turene om ikke du er spesielt godt vant i naturen, det har forekommet flere ulykker i området.»

Les også

Her blir ferien garantert spektakulær - år etter år

 

8: Jotunheimen – Oppland og Sogn og Fjordane

Den sagnomsuste Jotunheimen har sin plass i en rekke folkeeventyr og norrøne mytologier, men først og fremst er «heimen» hjem til våre aller høyeste topper og kvadratkilometer på kvadratkilometer med øde natur.

Hva bør du oppleve i Jotunheimen: Jotunheimen er så stor at her kan de fleste finne det de ønsker, om det er folksomme festivaler som Vinjerock eller å være helt alene ute på vidda. I tillegg er det strålende jakt- og fisketerreng og toppturer i fleng.

Saken fortsetter under bildet.

 

Anbefalte fotturer: Turtagrø, Hurrungane.

Når bør du reise: Jeg er fan av Vinjerock, så anbefaler absolutt en tur dit i juli. Ellers har Jotunheimen noe å tilby hele året, og er du riktig heldig kan du møte på reinsdyr midt ute i ødemarken.

9: Sunnmørsalpene – Møre og Romsdal

Som en borg rundt Hjørundfjorden i Møre og Romsdal ligger Norges «andre» alper, Sunnmørsalpene. Også disse er hjem til noen av de beste off-piste-nedfartene her til lands.

Hva bør du oppleve i Sunnmørsalpene: Jeg besøkte Sunnmørsalpene på vårparten, og fikk oppleve flotte vårskiturer. Våren gir også hele området et nydelig nasjonalromantisk uttrykk og blomsterengene nede ved fjorden er nesten verdt turen i seg selv.

Anbefalte fotturer: Slogen, Nordre Sætretind, Kolåstinden, Skårasalen.

Når bør du reise: Våren, uten tvil. Kombinasjonen av vårtegn nede ved fjorden, og kanskje et forfriskende fjordbad, med toppturer på ski er vanskelig å slå.

10: Saltfjellet – Nordland

Fjellområdet i Nordland er i stor grad dekket av Svartisen, Norges nest største isbre. Området kan for øvrig skilte med å være blant de aller minst trafikkerte turområdene her til lands.

Hva bør du oppleve på Saltfjellet: Her kan du oppleve naturen i virkelig stillhet, milevis fra kjas og mas. Saltfjellet har også en rik historie, og du kan finne huler i fjellet med spor fra virkelig gamle bosetninger.

Anbefalte fotturer: Følg den gamle telegrafruta. Godt tilrettelagt hyttenettverk. 

Når bør du reise: Saltfjellet er fint året rundt, så her er det bare å pakke sekken å ta turen. Du finner flere velutstyrte turisthytter om ikke noen netter i telt frister mer.

Kommentarer til denne saken