– Vi har nå utbedret det ene tunnelløpet i Blixtunnelen, og kan nå friskmelde dette og åpne for trafikk. Vi har prioritert ett løp av gangen slik at vi kan åpne for trafikk i det ene tunnelløpet mens vi jobber med det siste, sier Lars Berge, områdedirektør i Bane Nor i en pressemelding som ble oppdatert 19.35, fredag kveld.

– Vi går nå gjennom det andre tunnelløpet for å sjekke mulige om det er flere lekkasjepunkter. Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før vi har gått gjennom hele tunneltaket, fortsetter Berge.

Pressevakt Kaja Rynning Moen i Vy sier til ØB at gjenåpningen av det ene løpet foreløpig ikke vil ha så mye å si for trafikken på Follobanen.

Hun forteller at alle avganger på linje R23 vil være innstilt til lørdag, at annenhver R21-avgang vil være innstilt gjennom pinsen, og at heller ikke alle de resterende togene på banen vil kjøre gjennom det nå åpne tunnelløpet.

– Hvilke tog som får kjøre gjennom tunnelen er det togleder som bestemmer litt underveis, fortsetter Rynning Moen, som videre understreker at Vy er glade for at det nå i det minste er ett løp åpent.

Hun sier også at det åpne løpet vil tas i bruk umiddelbart.

Stengte Follobanen

Torsdag ble det besluttet at begge løpene i Blixtunnelen på Follobanen måtte stenges. Det hadde nemlig blitt oppdaget lekkasjer av alkalisk vann i tunnelen, hvorav noe av dette vannet hadde ført til at en strømkabel røk, falt ned, og kom i kontakt med et tog.

Toget, som fraktet 70 passasjerer, ble stående i tunnelen i over tre timer.

Hva er alkalisk vann?

Når vannet er alkalisk har det oppstått en kjemisk reaksjon av vannet.

I Follobanetunnelen har denne reaksjonen skjedd mellom vann og tilbakefyllingsmassen som er sprøytet inn for å fylle hulrommet mellom betongelementene i taket i tunnelen.

Dette har gjort det alkalisk (basisk) og etsende.

Det er ikke store mengder vann som drypper fra taket i tunnelen, men dersom det treffer de riktige stedene, kan det svekke punkter som gjør at oppheng eller kabler i taket svekkes.

Saken oppdateres!