Arbeiderbevegelsen viktigere enn på lenge

ENGASJERT: Morten Ellingsen er engasjert i politikk, samfunn og ikke minst 1. mai-markeringen, som i år blir noe annerledes enn tidligere år.

ENGASJERT: Morten Ellingsen er engasjert i politikk, samfunn og ikke minst 1. mai-markeringen, som i år blir noe annerledes enn tidligere år.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne uken feirer vi den internasjonale arbeiderdagen 1. mai. En fest- og kampdag med lange historiske røtter og tradisjoner. Og som alt annet i 2020 blir denne feiringen helt annerledes enn vi er vante med.

Vi skal holde på tradisjonene, men må gjøre mye på nye måter. Det røde flagget skal heises på Folkets Hus i Ski klokken 9 som vanlig, med musikk og appeller. men du må se det overført via Facebook. Ordførerens tale for dagen blir på video. Det blir konsert og lokal kulturdugnad fra Rådhusteatret, men bare på Youtube og Facebook. Jeg tror allikevel det blir en flott dag og en verdig markering av en bevegelse med mye å være stolt av.

Arbeiderbevegelsen har gjennom politiske partier og fagbevegelsen alltid jobbet for at vanlige folk skal få det best mulig. Vi har kjempet frem ryddige, trygge arbeidsforhold og populære ordninger som ferie, feriepenger, sykelønn, overtidsbetaling, arbeidsledighetstrygd, oppsigelsesvern og mye mye mer. Gjennom tett og godt samarbeid på arbeidsplassen og i politikken har vi skapt et samfunn som gir oss trygghet, velferd og frihet til å utvikle og realisere oss selv.

Men vi kan ikke ta alt dette for gitt. Våre rettigheter er under press og vi må være forberedt på å kjempe for å bevare dem. Selv før Koronaen kom og snudde alt på hodet har det vært tydelig. Regjeringen har kuttet og kuttet og kuttet.

De har gjennomført årlige budsjettkutt for offentlige etater for å «effektivisere dem», men som i praksis bare har svekket og svekket og svekket tjenestetilbudet fra det offentlige. Kommuneøkonomien blir strammere og strammere og strammere ettersom kravene økes fortere enn budsjettene. Og de har kuttet for helt vanlige folk, for eksempel når de kuttet i brillebudsjettene og tannhelsetilbudet for barn. Det var allerede stort behov for en politisk venstreside og en fagbevegelse som kjempet for oss før koronatidene.

Nå blir arbeiderbevegelsen viktigere enn noensinne. Nedstengingen av samfunnet har enorme konsekvenser som kommer til å påvirke oss i flere år fremover. Kommuner, arbeidsplasser, enkeltmannsforetak og organisasjoner blør, og staten må bruke enorme pengesummer for å få samfunnet i gang igjen. Økonomien i Nordre Follo kommune var allerede under press. Nå får kommunestyret en stor utfordring på toppen.

Oppbyggingen i Norge og Nordre Follo må ikke få skje på bekostning av vanlige folk og deres trygghet på arbeidsplassen. Og den må i alle fall ikke skje på en sånn måte at vi kutter ytterligere i tilbudet til de som trenger det mest.

Krisepakkene som Høyre-regjeringen har foreslått til Stortinget kan gi et dystert frempek om hvordan det blir. Regjeringskrisepakkene har vært puslete småpakker uten stor effekt. Høyrepolitikken funket ikke. Det var opposisjonen på Stortinget med Arbeiderpartiet i spissen som jobbet frem flertall for de omfattende pakkene som samfunnet faktisk kan bruke til noe for å bevare trygge arbeidsplasser.

Her i Nordre Follo har vi en god og avklart politisk koalisjon med en ansvarlig politisk ledelse, som jeg er trygg på at kommer til å gjøre det beste ut av situasjonen med konstruktive løsninger for våre innbyggere. Kommunestyret har hatt noen utfordrende måneder med ny kommune og mye nytt og nå koronaen på toppen. Det har ikke skjedd helt uten gnisninger og friksjon, men jeg oppfatter at alle som sitter i kommunestyret i Nordre Follo vil det beste for kommunen vår.

En viktig oppgave for kommunen vil for eksempel å jobbe for lærlingene. Krisen i arbeidslivet har påvirket mange av de som allerede er lærlinger og til høsten skal et nytt kull lærlinger ut i bedriftene. Her må kommunen være en aktiv bidragsyter for å hjelpe alle med å finne gode lærlingplasser.

For Arbeiderpartiet er arbeid til alle jobb nummer én, og vi kommer til å føre en tydelig næringslivspolitikk på Stortinget og i kommunene. Vi skal tilrettelegge for at vi kan skape og dele og vi skal sørge for at det offentlige selv er gode arbeidsgivere.

Vi vet at det kommer til å bli fristende for høyresiden å bruke situasjonen som unnskyldning for å fremme forslag om flere usosiale kutt over statsbudsjettet og unødvendige høyreliberaliseringer av arbeidslivets regler. At arbeidstakerne må finne seg i mindre trygghet og svakere rettigheter. At folk flest mister enda flere rettigheter. Det er ikke sånn det bør gjøres. Vi kommer ikke til å akseptere at denne alvorlige situasjonen blir brukt som unnskyldning for høyreliberalisering av arbeidslivet. Det har vi hatt nok av.

I tiden fremover blir det derfor ekstra viktig at vi står sammen for å kjempe for vanlige folk. At partiene og fagorganisasjonene fortsetter det gode samarbeidet og oppnår gode resultater. Som vi alltid har gjort det.

1. mai skal feire oss selv med virtuelle flaggheisinger, digitale appeller og kulturelle opplevelser i sosiale medier. Det har vi fortjent. 2. mai bretter vi opp ermene og fortsetter kampen.

Gratulerer med dagen!

Morten Ellingsen, Leder, Nordre Follo Ap

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags