Men gidder de ta makta?

VIL: Knut Erik Dahl.

VIL: Knut Erik Dahl.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel
DEL

I TO ÅR har våre lokalpolitikere pustet litt ut. Nå er det på tide å trekke den dypt inn igjen. Lokalvalget er bare 18 måneder unna. Den som går svanger med en ordfører i magen trenger den tiden. Frp trenger den mer enn andre. For neimen om lokalpartiene til Frp i Follo har så mange ordførerkandidater å varte opp med. Jeg vet bare om to så langt. Vel, et par til da. Som er villige. For et parti som satser alt på all makt i 2009, er det litt rart. Mildt sagt.

DENNE uken var det Frps Trygve Thorsen som holdt i klubba i kommunestyresalen i Vestby. Han kunne ha holdt den siden 1999. Men Thorsen ville ikke. Ikke da og ikke i 2003. Han trives som varaordfører. Han er med, men slipper å sitte i rådhuset å regjere. I Ås har det vært omtrent det samme. Arne Hillestad har hatt det bra som Frps store mann, sagt hva han ville, gjort hva han ville, men sluppet unna hjørnekontoret i rådhuset.

I ENEBAKK er det stikk motsatt. Varaordfører Knut Erik Dahl var mer enn villig i 2003. I Enebakk sitter også gruppeleder Terje Taraldseth klar til å gjøre jobben. Enebakk Frp har altså ingen problemer med å skaffe en erfaren lederduo til å styre kommunen. Ved stortingsvalget i fjor høst ble også Frp det største partiet i kommunen, og slo Høyre helt ned i støvlene med mer en dobbelt så stor oppslutning.

SKI FRP trenger heller ikke lete etter ordførerkandidater. Gruppeleder Katrine Behsert Kvakkestad var som førstekandidat med og dro Frp til seier i 2003, selv om Knut Tønnes Steenersen påpekte at hun ikke var ordførerkandidat! Den jobben vil han gjerne ha selv. Ski har også en annen erfaren Frp-politiker, formannen i lokallaget, André Kvakkestad, som ble skviset ut av stortingslisten i fjor. Lokalpartiet bør ikke ha problemer med å finne ordførerkandidater. Mer sannsynlig er det at det blir strid om hvem partiet vil satse på. Ski Frp kapret 3703 stemmer ved stortingsvalget i kommunen, ble nest størst med nesten 1000 stemmer mer enn Høyre.

FROGN Frp har varaordføreren, men ingen forventer at Terje Sørensen vil prøve å danke ut dagens aktive Høyre-ordfører, Thore Vestby. I Oppegård må det rent ut sagt skje et under om Frp skal nå stort lenger enn til formannskapet. Altså sitter Frp i Follo igjen med to kommuner av seks som har ordførerkandidater som vil styre. De andre må ut på leting, og tiden er knapp.

DET ER i denne settingen jeg undres. Bryr Frp sentralt seg i det hele tatt med den lokale nominasjonen? Ja, gjør lokallagene det? Nominasjonsarbeidet er kommet godt i gang i nesten alle partier. Frp i Ski og Enebakk regner med å ha toppkandidater klare i løpet av høsten, kanskje til og med i sommer. Andre Frp-lag blir som store spørsmålstegn når jeg spør. Nominasjonen???

INGEN blir overrasket om Frp gjør et nytt brakvalg i 2007. Selv blir jeg overrasket om Frp får en eneste ordfører i Follo. Det har foresvevet meg at Frp sentralt synes det er greit. Da kan lokalpartiene drive valgkamp i 2009 uten å måtte forsvare noe som helst lokalt. Ja, at det ikke er lokalt Frp ønsker makt, bare sentralt. Frp velger å bruke krefter og penger på å vinne der inne, mens det lar lokalpartiene seile sin egen sjø. Og hvorfor ikke? Lokalt er det likevel konsensus i nesten alle saker.

I FJOR gikk Frp til valg på nedlegging av fylkeskommunen og at kommunen skal utvikles til en brukerkommune som skal drive med stykkprisfinansiering av kommunale tjenester. Innbyggeren velger selv, privat eller offentlig, skole som eldreomsorg og barnehage. Et eksempel kom partiet med selv denne uken. Frp vil sende en bankgiro til familieoverhodet på alt barn under skolepliktig alder trenger med beskjed; barnehage? Gjør som du vil.

EN SLIK brukerkommune trenger ikke mer enn et godt utbygd datasystem og noen til å ordne med bestillinger. Rimelig og effektivt. Dagens kommune kan raskt bli historie. Kanskje derfor Frp sentralt ikke bryr seg om å hjelpe lokallag med å finne frem til gode ordførerkandidater. Vel er det litt prestisje i å ha ordføreren, men det er ikke der makten ligger. Ikke den makten Frp trenger og vil ha. Hvem gidder da anstrenge seg for å bli ordfører?

Artikkeltags