Takk for omsorgen!

Berømmer: Innsender Arne Ellingsberg berømmer det offentlige helsevesenet og reflekterer samtidig rundt valgkampen vi nå er midt inne i.

Berømmer: Innsender Arne Ellingsberg berømmer det offentlige helsevesenet og reflekterer samtidig rundt valgkampen vi nå er midt inne i.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Når det nærmer seg valg, ja da er eldreomsorg en sikker vinner i tilbud på valgflesk. Som nærmere 90-åring er jeg selvsagt en veldig interessant «valgkunde» når det gjelder omsorg.

H og Ap slåss nå i aviser og på TV om å være best i klassen; spesielt når det gjelder helsevesenet. Først noen H-løfter: Ventetiden til sykehusbehandling skal ned til under 50 dager. (Det er lenge nok ved beinbrudd.) Det skal innføres 8 nye pakkeforløp (?), inkludert forløp for ferdige kreftpasienter. Fritt behandlingsvalg (private sykehus) skal utvides.

Innhentet av virkeligheten

Det skal innføres et «ekspertpanel» i kreftbehandlingen. Ap svarer med å vise til resultatene av Høyres valgløfter i 2013: Styrking av sykehusenes økonomi ligger langt bak lovnaden. De manglende 3 milliarder kunne blant annet gitt sykehusene bedre utstyr, og flere ville fått kreftmedisiner. Lovnadene om fritt behandlingsvalg (mellom offentlige og private sykehus) og avvikling av de regionale helseforetakene er det ikke blitt noe av. Jeg synes at vi heller må se på positivt på at de to sistnevnte lovnadene fra H; om fritt behandlingsvalg og avvikling av de regionale sykehusene, ikke er innfridd. Det hender jo at politikerne blir innhentet av virkeligheten.

Jeg har i alderdommen hatt behov for helsehjelp flere ganger; med sykehusopphold, mellomstasjon på lokalmedisinsk senter og uker på sykehjemmet som resultat. For 16 år siden fikk jeg aggressiv prostatakreft, med 37 turer til Radiumhospitalet for strålebehandling, og med lykkelig resultat. Kontroll så sent som i år, viser ingen spredning. Hvorfor forteller jeg dette? Jo, fordi det offentlige helsevesen har fungert bra. Men alt kan gjøres bedre, og det lover både regjeringen (H) og opposisjonen (Ap).

Den kommunale omsorgen viktigst

For de fleste av oss eldre er likevel den kommunale omsorgen det viktigste. Det gjelder for eksempel eldresentre med livgivende aktivitet, eldrekontakt, hjemmetjenester, omsorgsboliger og sykehjem. Her er vi heldige i Ås, skjønt sykehjemsdekningen kunne vært bedre. Min alder tyder på at jeg allerede har fått god omsorg. Jeg bor fortsatt hjemme; i en leilighet bygd ifølge kravet om universell utforming. Vi koser oss med utsikt til vest, nord og øst mot en grønn bjørkeskog på Kaja, det attraktive og fredningsverdige boområdet i Ås.

I nærheten har vi legekontor, apotek, butikker, vinmonopol, kafeer, kulturhus med eldresenter, kino og bibliotek. Med rullatoren kan jeg rekke kolleger på sykehjemmet. Kirken og kirkegården er heller ikke langt unna. Det viktigste er likevel at jeg er frisk, har en tålmodig og omsorgsfull kone, og gode naboer og venner i nærmiljøet. Og ifølge NHOs Kommune-NM er Ås i norgestoppen.

Takk for omsorgen. Jeg vil gjerne være med lenger!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags