ÅS: Sommerkonserten er gratis og et rusfritt arrangement, og alle ungdommer har derfor mulighet til å delta. Det er ungdomsorganisasjonen Press, som ble startet av Redd Barna i 1995, som arrangerer konserten.

– Vi er en gruppe ungdom som liker å være engasjert, og ville gjøre noe for å få flere interessert i det arbeidet vi gjør, forteller leder i Follo Press, Madelen Howard.

Rusfritt og for alle

Når det gjelder dette med rusfrie arrangementer er det delte meninger om vi har nok av dem eller ikke.

– Nei, det har vi absolutt ikke – det burde være mange flere, sier Isabella Granås McNeish, en av ungdommene som skal på arrangementet.

Emilie Osrønningen, barne- og ungdomsarbeider i Ås kommune, mener også det kunne vært flere rusfrie arrangementer i Follo, men har erfaring med at det kan være vanskelig å få barn og unge til å komme til slike arrangementer.

Madelen Howard i Follo Press mener man i Ås er ganske flinke til å arrangere rusfrie treff for unge, men at de fleste oppsetningene er knyttet til NMBU og studentene der, og er derfor ikke åpent for alle.

Tidlig kveld

For å holde en slik sammenkomst rusfri kreves flere tiltak. For eksempel holdes konserten fra kl. 18.00 til 20.00, som er forholdsvis tidlig.

– Vi som er en del av lokallagets styre skal passe på at alt sammen går fint. Selvfølgelig, om vi ser noen som bruker rus, så skal vi ta hånd om det, men vi tenker det skal gå ganske greit. Politiet er også informert, sier Howard.

Om konserten blir vellykket sier Madelen Howard at de veldig gjerne kunne tenke seg å gjøre konserten til en årlig tradisjon.

Gitaristen Emil Nygård Eik fra badet Burning Records, mener det er et stort pluss at dette arrangementet er for ungdom, og at det er rusfritt, siden sammenkomsten er aktivistisk anlagt. Bandet har lenge ønsket å drive med aktivisme og veldedighet, og han synes at dette er en fin mulighet for å få frem denne siden av bandet. Han håper også at dette vil gi bandet flere følgere og større oppslutning.