Gå til sidens hovedinnhold

Arven fra Picasso vises i Ås kinoteater

Se godt på dette maleriet. Det kunne vært Picasso, men fargene er sterkere og kontrastene større. Det er malt av Karen Holtsmark fra Ås og onsdag 1. september vises det frem i Ås kinoteater.

ÅS: «Kunsten kommer hjem» er tittelen på Nasjonalmuseets program i 2021. Det innebærer at publikum inviteres til å oppleve sentrale verk fra museets samling. Karen Holtsmarks enorme maleri «Mennesket og vilkårene» er et slikt verk. Det måler 168 x 210 cm og er så stort at det må vises i Ås kinoteater. Men være oppmerksom på at det vises bare denne ene dagen med et fem timers program fra kl. 11.

– Nasjonalmuseet har til sammen 19 verk av Holtsmark, som døde i 1998, i vår samling og vi er stolte og glade over å løfte frem hovedverket «Mennesket og vilkårene» på scenen i Ås. Når museet åpner dørene 11. juni 2022 vil dette bildet få en fast plass i rom 68 i den nye Samlingsutstillingen, sier kurator Lin Stafne-Pfisterer ved Nasjonalmuseet.

– Hva er det som gjør Karen Holtsmark så særpreget?

– Hun markerte seg internasjonalt med maleriet «Mennesket og vilkårene» på surrealismeutstillingen i København i 1935. Inspirasjonen til motivet fikk hun fra en reise gjennom Russland i 1933, en inspirasjon som fulgte henne til Paris, der hun malte bildet til lyden av Stravinskijs musikk. Hun hadde sitt virke i en brytningstid både i kunsten og i samfunnet ellers.

På Stortinget

– Hva vet vi om Karen Holtmarks tid i Ås?

– Egentlig ikke så mye og vi har heller ikke mange fotografier av henne. Hun ble født i Ås i 1907 og bodde sine første år her. Ellers var hun mye på reise, oppholdt seg på forskjellige steder, og begynte som vever før hun ble anbefalt å fokusere på malingen.

– Som godt voksen vendte hun tilbake til vevingen og vant konkurransen om utsmykking til Stortingets vandrehall med sitt utkast til bildeteppet «Solens gang», som hang i Stortinget fra 1965 til 2005, forteller kuratoren.

Visningen onsdag er i samarbeid med Ås bibliotek. Programmet byr på en introduksjon av «Mennesket og vilkårene», en kunstners møte med Karen Holtsmark, musikk, samtale om Karens Holtsmark, og servering. Får du ikke anledning til å se bildet i Ås kinoteater 1. september, må du vente til Nasjonalmuseet i Oslo åpner neste år.

Kommentarer til denne saken