Her er bibliotekarenes lesetips for sommeren

LESETIPS: Her fra venstre Britt Stubberud (Enebakk), Anne-Cathrine Kristiansen (Enebakk), Helene Stubberud (Frogn), Marianne Selvik (Ås) og Anne Karine Kant (Ås).

LESETIPS: Her fra venstre Britt Stubberud (Enebakk), Anne-Cathrine Kristiansen (Enebakk), Helene Stubberud (Frogn), Marianne Selvik (Ås) og Anne Karine Kant (Ås). Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Her er noen av boktipsene vi fikk fra bibliotekarene vi snakket med forleden.

Barn og ungdom

Luridiumstyven av Bobbie Peers

William Wenton er 12 og ikke som alle andre.

Han har lurt på hvorfor familien har dekknavn, hvorfor han er ualminnelig god til å knekke koder, hvorfor bestefaren forsvant sporløst i undergrunnen i London.

Sakte, men sikkert avslører han familiens hemmeligheter. Han havner i spennende og farlige situasjoner, men finner veien ut av uføret med hjelp av venninnen Iscia og andre gode krefter. Spenningsro for mellomtrinnet.

Snarveien av Ingeborg Eliassen

Maya skal bli fulgt i barnehagen av bestefar. Når Maja viser veien blir det både omveier og mange stopp og mye å betrakte. En sjarmerende historie mange vil kjenne seg igjen i. Og herlig illustrert av Åshild Irgens.

Passer godt til høytlesing for førskolebarn.

Syden av Jan Chr. Næss

En lettlest bok med store bokstaver (versaler), lite tekst og en setning pr. side. Fredrik er på ferie i Syden. Syden er det fineste land i verden. Det synes i alle fall Fredrik. Men mamma og pappa er kanskje ikke like enige...

Cappelen Damm, 2013 Løveunge

Alfred må lese høyt av Mina Lystad

Alfred er nervøs. Nesten alt er skummelt. Særlig å snakke høyt for klassen om blåhvalen. Det skal han neste fredag. Men jo mer Alfred lærer om blåhvalen, jo modigere blir han.

En nydelig bok som passer for alle vitebegjærlige førstegangslesere og for alle skolebarn som gruer seg til å snakke foran klassen er denne boken midt i blinken!

Aschehoug 2015

Ulvegutten av Tor Åge Bringsværd

Ulvegutten Tal er første bok i den spennende lettlestserien om Tal og Nea og sabeltigeren Shita. Tal er åtte vintre gammel. Han er for liten til å være med på jakt. Han må hjelpe mamma med å plukke bær. Det er ikke gøy! En dag møter Tal et digert, skummelt dyr. Og en ukjent jente!

Cappelen Damm, 2015

Verdens kuleste gjeng av Maja Lund (som har skrevet Bienes historie)

Bli kjent med Verdens kuleste gjeng. Som er så kul at ingen andre har oppdaget det ennå. Bli kjent med den ustoppelige Helena. Erkenerden Alfred. Den pene, men veldig dumme Ivan. Og den ultimate kjedelige forteller som vi ikke får navnet på fordi hun synes hun har det dølleste navnet i hele verden.

En lettlest og humoristisk serie om vennskap, tilhørighet og det å være kul. Godt språk. Lett å lese og troverdige dialoger. Morsomme tegninger.

Tom Gates av L. Pichon

Lærerens hodepine, ivrig tegner og evig spilloppmaker. Tom Gates tar verden med storm. I Toms nedskriblede notatblokk er det helsprø historier om livet på en helt vanlig skole.

Liker du En pingles dagbok eller Dustedagboka, liker du nok denne også.

Amuletten av Kazu Kibuishi

En utrolig spennende og vakker lettlest-serie. En fortelling om modige barn, merkelige skapninger og kampen mot det onde.

Bøkene i serien er elegante og fortalt med både tekst og bilder. Kan minne om å se en film og spille et spill. Fantastiske tegninger og en superspennende historie.

En "slukebok" som passer for barn 8-13 år, men også for ungdom og voksne.

#alfahann av Jan Tore Noreng

Han har hele pakka: Han er smart, populær, kjekk og har en kropp som alle de andre guttene i tiende misunner ham. I tillegg er Torstein sammen med Viktoria, den perfekta dama. Livet hans er som skapt for Instagram. Men den som har ALT har også ALT ape.

Ungdommen sier at boken er lett å lese, er skrevet "på ungdommens språk", er spennende og at man nok kan kjenne seg igjen flere ste.r

Vinner av uprisen 2016.

Nådegavene av Kristin Cashore

Fortellingen foregår i en fantasyverden med mange små kongedømmer. Bokens heltinne, Katsa, er en tøff og selvstendig jente, og det er kanskje ikke så rart, siden hun er født med en spesiell evne til å slåss og drepe, hun er en slags superkvinne. Denne evnen kalles nådegave, og slike spesialiserte egenskaper er et vanlig fenomen i boken.

En bok som passer for deg som liker eventyr, superhelter, kjærlighet og spenning. Passer for ungdom opp til ca. 18 år. Det er utgitt to andre bøker i serien; Flamme og Blålind.

Cappelen Damm 2014

Så lenge himmelen er over jorda av Levi Henriksen

Sånn er hverdagen til Ruben; han er 16 år og lider av astrocytom (hjernesvulst). Det er mange ting i livet han ikke vil få oppleve, men det er også mange ting han opplever som andre som har levd hele livet ikke har gjort. Når tiden er knapp, så fokuserer du på hva du helst vil gjøre, og gjør det. Ruben ønsker å sette spor etter seg og oppleve en ungdomstid på noen få uker.

Så lenge himmelen er over jorda er Levi Henriksens aller første ungdomsbok. Det erlivet, døden og kjærligheten. En fin leseropplevelse med overraskende vendinger, spenningstopper og lite forutsigbarhet.

Voksne

Rohinton Mistry bedriver fortellerkunst av så svære dimensjoner at de aller minste menneskene i samfunnet fremstår som livskraftige kolosser. Balansekunst gjør det tristere enn før - og mye gladere.

Temaet i Bienes historie er så tidsaktuelt og skremmende at det fenger og engasjerer. I tillegg er dette en så fantastisk godt fortalt historie at det både er en faktabok og en stor litterær opplevelse.

Stephen King er en annen av bibliotekarenes anbefalinger. Du kan også gå på oppdagelsesferd selv i litteraturens verden og finne ut hva du liker.

Artikkeltags