Ås IL o-gruppas gatemarked arrangeres lørdag den 21. desember

Av

   Håndverk med fikse løsninger på ukjente problem.

DEL

ÅS: Orienteringslagets utendørs marked med egenproduserte håndverksting er en førjulstradisjon i Ås. I år blir det lørdag 21. desember, et eller annet sted langs Åstorget, avhengig av kundestrøm og vindretning. Åpningstiden er fra formiddagen til uti kveldingen.

O-lagets julemarked har vært redningen for mang en etternøler på julegavefronten. I tillegg kommer alle de som skal ha den komplette samling av o-lagets fikse løsninger på hittil ukjente problem. Markedsstemningen inkluderer frostrøyk, røyk fra egenproduserte gran-fakler, selger-skryt, kjøpepress og gode muligheter for pruting oppover til gode for idretten. Kundegrunnlaget er trofast, økende og skravlete.

Orienteringsløpere henter sjølsagt det meste av sine materialer fra skogen; sjøldau einer, sykkel-eiker, henslengte sofaputer og ståltråd fra nedlagte snublegjerder. Dette utvikles både med hender og tenner (!) til unike produkt. Absurde produktnavn og rabiate bruksanvisninger følger med.

Mye forskjellig

Standardsortimentet omfatter utstyr for bunting av ski, sikker skøyteløping, henging og forstørring av fisk, skjerping av barberhøvler samt en lang rekke redskaper som gjør kjøkkenarbeid og servering enklere, morsommere og mer velluktende (produsert i einer). Man snakker da blant annet om snuing, pirking, pelling, bobleblåsing, stapping, skruing og dæljing. Det nyutviklede spesialredskapet for «penetrering og bolling av loffestoff» har så langt vist seg å ha begrenset markedsapell. Uoffisielt og uten noen form for godkjenning, formidles fortsatt biodynamisk fyrverkeri med baksmell-effekt.

Før sola kan snu må man sjølsagt ha vaska golvet, båret ved, satt opp fugleband og pynta juletre. Men det blir heller ikke jul i Ås før o-lagets julemarked er gjennomført.

For Ås IL o-gruppa, Kjell Blomseth og Håvard Steinsholt («Bonden og Grevling håndverk»)

Artikkeltags