Gå til sidens hovedinnhold

Ås-jenter havnet midt i voldelig demonstrasjon i Vest-Sahara

Artikkelen er over 6 år gammel

Live Skow Hofgaard (21), Emilie Enger Mehl (21) og Cecilie Enger Mehl (19) fra Ås ble vitner til en dramatisk og voldelig demonstrasjon i det okkuperte Vest-Sahara tirsdag kveld.

SKI/MARRAKECH: - Det hele opplevdes som veldig dramatisk for oss alle tre, forteller Emilie Enger Mehl til ØB på telefon fra Marrakech.

De tre studentene kom fra Smara der de bodde hos en lokal familie. De hadde vært i hovedstaden El Aiún i to dager for å lære mer om den ulovlige marokkanske okkupasjonen av landet og visste om demonstasjonen.

- Vi sto på en åpen plass og fikk beskjed av politiet om å forlate stedet fordi det skulle være en demonstrasjon. De hadde spanet på oss i to dager og ville antagelig ikke at vi skulle dokumentere hendelsen. Vi trakk oss unna til en gate ved siden av, men etter hvert begynte demonstranter og politi å komme nedover denne gaten også.

Emilie Enger Mehl forteller at en kvinne som holdt frem det sahrawiske flagget, som er ulovlig i Marokko, ble slått ned av bevæpnet politi rett foran øynene på studentene.

- Politiet kastet stein på ubevæpnede sivile, som ikke gjorde annet enn å rope slagord for landet sitt og vise frem sitt eget flagg. Det var sterkt å være vitne til så grov politivold mot uskyldige mennesker, sier hun.

Sendte video fra do

Emilie Enger Mehl er nestleder i Senterungdommen, mens Live Skow Hofgaard er medlem i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom. Begge organisasjonene er engasjert i situasjonen i Vest-Sahara.

Jentene kom seg inn i en kafé, og ble beskyttet av lokale sahrawier som ønsket at de skulle få med seg det som skjedde.

- Problemet med denne konflikten er at det er så utrolig lite informasjon som kommer ut. De fleste i Norge har ikke engang hørt om Vest-Sahara. Vi kunne ikke gå fra kafeen fordi politiet visste vi hadde bilder og video. I stedet måtte vi skjule oss og prøve å sende ut så mye som mulig derfra.

Og det fikk de. I den mørke kafeen som var full av folk, fikk jentene hjelp av en engelsktalende journalist og en kvinne. De gjemte seg på do og på en svært ustabil internettlinje fikk de sendt tekst og video til sin kontaktperson i Norge.

- Det var svært kaotisk og dramatisk. Da demonstrasjonen var over, løp vi ut av kafeen og mot en lokalbuss vi hadde billetter til. Høye på adrenalin snakket vi mye om hvor heldige vi er som bare kan dra, mens dette er er hverdagen for sahrawiene, sier Emilie Enger Mehl.

På vei gjennom Sahara fikk bussen motorstopp og tilbaketuren ble forsinket med flere timer. Da de endelig var tilbake i Marrakech, fikk de gitt livstegn fra seg til de hjemme.

- Vi har det bra og er i sikkerhet nå. Det har vært en lang og intens reise, sier hun.

Kommentarer til denne saken