Gå til sidens hovedinnhold

Møt en ekte tungeskjærer på Ås kino

Artikkelen er over 4 år gammel

Tungeskjæreren Ylva (10) kommer til Ås kinoteater søndag.

ÅS: Dokumentaren «Tungeskjærerne» handler om små barn som skjærer torsketunger med store kniver. Blant barna er lille Ylva, som til vanlig bor på Hvitsten og nå kommer til Ås kinoteater sammen med sin tante, regissør Solveig Melkeraaen, for å presentere filmen.

Kinosjef Martin Øsmundset fylte nylig Ås kinoteater med nesten 400 mennesker da regissør Margreth Olin kom på besøk med sin film «Barndom». Nå håper han at Ås-folk vil kjenne sin besøkelsestid til en ny, norsk dokumentar som ikke bare er om barn, men i høyeste grad for barn.

– «Barndom» er kanskje en film som de voksne hadde aller mest utbytte av. Nå gleder jeg meg til å by publikum på en dokumentar som til de grader er for hele familien! Så er det jo utrolig moro at hovedpersonen Ylva, som bor et steinkast unna, kommer og besøker oss sammen med foreldrene sine og tanta si, som altså er regissør Solveig Melkeraaen.

– Herlig nordnorsk!

«Tungeskjærerne» handler altså om lille Ylva, som i vinterferien drar til Vesterålen for å besøke mormor, morfar og den allerede erfarne tungeskjæreren Tobias (11). De to ble kjent forrige vinter og nå skal Ylva prøve seg som tungeskjærer selv.

Regissør Solveig Melkeraaen, som tidligere har stått bak den populære kinodokumentaren Flink pike, er selv fra torskekommunen Øksnes, hvor filmen finner sted.

Øsmundset mener det er en av filmens styrker:

– Melkeraaen skildrer jo her sitt eget oppvekstmiljø, så det er klart dette er en personlig film, spesielt med tanke på at Ylva er niesen hennes. Men det miljøet ytterst i havgapet i Vesterålen er altså så herlig nordnorsk, og jeg tror det krever et nordnorsk øye å fange det skikkelig på film: Det er et litt røft miljø, men samtidig er det så fullt av varme og humør, og så er det bare så fengslende å se hvordan barna jobber og får ansvar og inkluderes på lik linje med de voksne. Og hvor godt det fungerer!

– Tankevekkende og morsom

Øsmundset mener Tungeskjærerne har noe til felles med Barndom.

– Ja, for meg handler det spesielt om hvordan begge filmene så lett lar seg koble til samtalene om hvordan vi skal oppdra barna våre. Barna vi ser i Tungeskjærerne er barn som ikke blir overbeskyttet mot enhver skarp gjenstand, og som både får ansvar og som vil ha ansvar. Tungeskjærerne er på samme tid både innsiktsfull, tankevekkende og utrolig morsom, og jeg håper jeg kan lokke mange Ås-folk til den på søndag, selv om det er påske.

Tungeskjærerne vises i Ås kinoteater søndag 9. April kl. 16.00

Kommentarer til denne saken