Barfotjentene inntar Ås kulturhus

PÅ BESØK: Barfotjentene kommer til Ås på torsdag.

PÅ BESØK: Barfotjentene kommer til Ås på torsdag.

Artikkelen er over 1 år gammel

Fem autentiske kvinneskjebner står i sentrum når teaterforestillingen Barfotjentene settes opp i Ås kulturhus torsdag.

DEL

ÅS: De såkalte barfotjentene var svenske, og kom i hopetall over til Norge på 1800-tallet for å få et bedre liv. Navnet sitt har de fått fordi skoene var til arbeidet, og da var det viktig å ikke slite dem ut på veien. Barfotjentene har sjelden fått offentlig oppmerksomhet, men nå løftes de frem i lyset i en teaterforestilling på Ås kulturhus, av Tone Holte fra Oppegård.

Gjennom flere år har Holte samlet opplysninger om Barfotjentene, og snakket med mange etterkommere. Gjennom foredrag og artikler har hun løftet dem frem, og hun har tidligere satt opp to teaterstykker om dem. Dette blir det tredje.

Fant jobb i Ås

– To av barfotjentene som kom til Norge fant faktisk arbeid her på Ås, én fant seg jobb på gården Aschjem, mens en annen jobbet på det som da het Ås høiere landbruksskole, så i denne tematikken er det mye lokal forankring, forteller Myfanwy Moore, som har booket forestillingen til Ås kulturhus.

– Det fantastiske er jo at Tone Holte har skrevet disse tekstene med utgangspunkt i de faktiske livshistoriene til kvinner som har levd. Fortellingene er utviklet på bakgrunn av intervjuer med etterkommere og historisk kildemateriale.

Svensk julemusikk

Moore lover svensk musikk som hører julen til, og både minner og refleksjoner knyttet til julens symboler og verdier.

– Ja, musikken er tradisjonelle svenske folketoner som fremføres av folkemusikktrioen «Kjerringrokk». Historien om Barfotjentene er virkelig helt spesiell, og jeg håper mange vil komme og se den fremført på scenen i kulturhuset vårt! sier hun.

«Barfotjentene» spilles på Ås kulturhus torsdag 29. november kl. 19.00.

Artikkeltags