Se det store i det små på juleutstilling i Ås

STILLER UT: Ingjerd Aarseth kommer til D6.

STILLER UT: Ingjerd Aarseth kommer til D6. Foto:

Av

– «Se nøye skal du øyne, det store i det små» skrev Henrik Wergeland. Det kan også stå som motto for årets juleutstilling i Ås Kunstforening.

DEL

ÅS: Dette sier Vera Krogh, leder i Ås Kunstforening, med stor begeistring. Da det ble satt en maksgrense på 30 x 30 cm på verk som kunne leveres til medlemmenes juleutstilling, var man usikker på hvordan utfordringen ville bli tatt.

– Mange kunstnere arbeider jo med større verk og vi fryktet protester, sier Krogh. Men medlemmene har tatt utfordringen på strak arm og så mange som 41 medlemmer har meldt på verk til utstillingen. Det er ny rekord – for 10–15 år siden var det bare 15–20 medlemmer som deltok på foreningens medlemsutstilling.


Mange med en kunstner i magen

– Vi registrerer at det er svært mange som går med en kunstner i magen, sier Krogh videre. Ås Kunstforening har de siste årene opplevd en stor tilstrømming av nye medlemmer. Mange av disse er nok relative «passive», men veldig mange melder seg inn for å delta på foreningens kroki-kvelder og på medlemsutstillingene. Og medlemmene kommer ikke bare fra Ås, men også fra nabokommunene. At vi får medlemmer fra Moss og Oslo er bare fint!


VAKKERT: Sveinung Skjold er representert på utstillingen.

VAKKERT: Sveinung Skjold er representert på utstillingen. Foto:

Ingjerd Aarseth lever ut kunstnerdrømmen

Ingjerd Aarseth stiller ut keramikk på medlemsutstillingen. Hun har valgt å jobbe deltid for å få tid til å leve ut kunstnerdrømmen. Aarseth bor på Ås, men drar over kommunegrensen til Ski for å jobbe med sin keramikk.

– Her i «kunstnerkollektivet» ved Midsjøvannet i Ski har jeg tilgang til alt det jeg trenger av utstyr. Og så har jeg et inspirerende fellesskap med andre keramikere som dyrker den samme interessen som meg, sier Aarseth.

Aarseth gløder for å fortelle om hvordan hun jobber. Med stor entusiasme viser hun prosessen fra idé til ferdig produkt. Vi ser gjerne for oss keramikeren ved dreieskiven, men Aarseth jobber med gipsformer.


Skjold stiller ut

Sveinung Skjold (86) er et av medlemmene som har stilt ut på medlemsutstillingen flest ganger. Etter en lang karriere innen landskapsarkitektur, bl.a. som professor ved NMBU, begynte han å male. Og et hovedmotiv har selvfølgelig vært landskap. Etter som årene har gått, er det mange i Ås som har sikret seg et bilde av Skjold. På medlemsutstillingen har han bl.a. et bilde fra Fana, hvor han har sine røtter. Skjold benytter i hovedsak akryl. Men på utstillingen har han også med en blyanttegning fra Kilimanjaro – fra tiden han var med og lagde en generalplan i dette området.


Nye utstillere

Knut Werner Lindeberg Alsén er helt ny i kunstforeningen og stiller ut på medlemsutstilling for første gang. Han er fra før medlem i fotoklubben Iris som nettopp har hatt utstilling i D6. Som medlem i kunstforeningen vil han få frem andre sider ved sitt svært allsidige liv som fotograf. På medlemsutstillingen stiller han ut verk hvor han har villet utforske fotografiet som virkelighet og fotografiet som et speil av virkeligheten. – Og når blir fotografiet «kunst»? Blir det kunst når vi setter det inn i et galleri, spør Alsén.


Michael Cliff Kibuuka er et annet nytt medlem. Han stiftet bekjentskap med Ås Kunstforening i forbindelse med utstillingen «Jeg vil bli president» i Galleri D6 i februar i år. Kibuuka bor i Kampala i Uganda og er foreløpig det eneste medlemmet bosatt i Afrika. Han har imidlertid vært en god del i Norge og stiller ut to bilder fra Røros og et bilde fra Grünerløkka – alle med afrikansk koloritt. Selv om Kibuuka allerede har solgt mange bilder i Norge, er han likevel spent på om hans bilder blir likt.


Medlemsutstillingen i Galleri D6 i Ås åpner lørdag 1. desember kl. 12.

Ved åpningen blir det underholdning ved Sindre Skeie og Camilla Trøen Skeie.

Utstillingen er åpen 1.–2. og 8.–9. desember – alle dagene fra kl. 12 til 16.


Artikkeltags