Fålemarka har fått eget turhefte

REDAKSJONSMØTE: Freddy Øien fra Ås turlag, Torbjørn Lundby fra Nordre Fåle gård og Terje Thurmann-Moe fra Ås turlag har laget et flott hefte om Fålemarka.

REDAKSJONSMØTE: Freddy Øien fra Ås turlag, Torbjørn Lundby fra Nordre Fåle gård og Terje Thurmann-Moe fra Ås turlag har laget et flott hefte om Fålemarka. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Med det rykende ferske turheftet om Fålemarka i hånden blir du kjent med et spennende område som omfatter både skog og mark, sjø og ferskvann.

DEL

ÅS: Det er Ås turlag som står bak det hendige heftet i A5-format, i håp om at flere får øynene opp for Fålemarka, som starter ved Pollevann i sør og går over i Svartskog i nord. I vest ligger Bunnefjorden, i øst ligger Sjøskogen og Vinterbro.

Heftet åpner med en kort, historisk innledning om området. Den er det 76 år gamle Torbjørn Lundby fra Nordre Fåle gård som har skrevet.

– Det viktigste for meg er å fortelle om den eldste historien om området, helt tilbake til istiden. I dag har vi mye bedre muligheter til å vite mer om den fjerne fortiden, og den synes jeg er mest spennende, forklarer Lundby.

Nøstvetfunnet

Funnet av en 7500 år gammel boplass på Nøstvet er en viktig del av denne historien. Dette var den første biten av fast mark som åpenbarte seg da isen trakk seg tilbake for 11.000 år siden. Og siden har landet hevet seg sakte, men sikkert.

– Morsomt å vite at vi sitter med Pollevann, som faktisk var en del av Oslofjorden for et par hundre år siden, sier Freddy Øien i Ås turlag.

Turer for alle aldre

Heftet inneholder ni forskjellige turtips som er nøye beskrevet. Det er én sykkeltur og åtte fotturer, både korte rundturer og lengre turer.

– Og så er det et veldig godt turkart som Kristen Treekrem i orienteringsgruppa i Ås IL har laget spesielt for denne boka, uttaler Terje Thurmann-Moe i Ås turlag.

De fleste turene starter fra sandgropa ved Pollevann, fra Nesset eller Sjøskogen. Oldtidsveien er beskrevet fra sandgropa ved Pollevann og helt inn til Hvervenbukta.

– Hvem passer turene for?

– Alle, vil jeg påstå. Du finner en tur som passer for småbarn, for yngre eller eldre. Det er bratt å komme seg opp i Fålemarka, men så er det flatt på platået, påpeker Thurmann-Moe.

LES OGSÅ: Søndag kan du bli med på fellestur i Fålemarka

Deler ut på dugnad

Ås turlag har fått trykket 5000 eksemplarer av turheftet for Fålemarka. Heftene skal deles ut helt gratis,

– Vi kommer til å dele ut hefter på dugnad i postkassene til 2500 husstander i Nordby, forteller Terje Thurmann-Moe i Ås turlag.

Turheftet er dessuten tilgjengelig på G-Sport og treningssenteret Sport1 på Vinterbro senter, og på Svartskog kolonial. Heftet blir lagt ut på nettsidene til Ås turlag, slik at interesserte kan laste det ned selv om de vil.

Det er laget med støtte fra Gjensidigestiftelsen, som har gitt nærmere 40.000 kroner til turhefte og skilting i Fålemarka.

LES OGSÅ: Nå skal de vise vei for turfolket i Fålemarka

– Folk må ta hensyn

Dugnadsgjengen i Ås turlag avdeling Nordby har ryddet og skiltet mellom 20 og 25 kilometer med stier, inkludert kyststien.

Freddy Øien har et hjertesukk og en oppfordring til syklister og hestefolk som ferdes på de merkede stiene.

– Det kan ta fra oss litt av motivasjonen hvis folk ikke holder seg unna stinettet når det er som bløtest. Det er plass for alle, men folk må også ta hensyn.

Øien ber pent om at folk til hest og på sykkel holder seg til Oldtidsveien når det er som bløtest i Fålemarka.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken