Gabi drømmer om å bli mekaniker for verdensmester i drifting

MEKKER: Fastnøkkel er fortsatt viktig nå bil skal repareres, men Gabija Kanapeckaite bruke vel så mye PC på de nyere bilene.

MEKKER: Fastnøkkel er fortsatt viktig nå bil skal repareres, men Gabija Kanapeckaite bruke vel så mye PC på de nyere bilene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Gabija Kanapeckaite har vokst opp i rånemiljøet rundt Ski. Da valget av utdannelse skulle tas, falt «mekanikerlinjen» naturlig. – Jeg liker skitt under neglene, for å si det sånn, smiler hun.

DEL

ÅS: Veivalget hun tok for to år siden har også ført med seg filminnspilling.

– Jeg ble forespurt om å være med i kampanje-videoen til Akershus fylkeskommune. Det jeg ikke visste da jeg takket ja, var at innspillingen skulle gjøres sammen med verdensmester i drifting, Fredric Aasbø, i verkstedet hans i Halden. Det var drømmerollen, smiler Kanapeckaite, som mer enn gjerne skulle hatt rollen hun spilte i filmen, som ordentlig jobb etter fullført utdannelse.

I kampanje-videoen spiller hun «Nina», som til slutt får jobb som sjefsmekaniker hos verdensmesteren fra Ski. Akershus fylkeskommune er ansvarlig for alle videregående skoler i Akershus, og ønsker at flest mulig skal finne drømmejobben. Derfor har fylkeskommunen laget fire kampanje-videoer for å vise muligheter og drømmer som kan oppnås ved å velge yrkesfag.

Saken fortsetter under bildet.

STJERNEMØTE: Gabija Kanapeckaite fikk et spennende møte med verdensmesteren i drifting, Fredric Aasbø, under innspillingen av kampanje-videoen til Akershus fylkeskommune.

STJERNEMØTE: Gabija Kanapeckaite fikk et spennende møte med verdensmesteren i drifting, Fredric Aasbø, under innspillingen av kampanje-videoen til Akershus fylkeskommune. Foto:

Morsomt med drifting

Som råner kjenner Gabi godt til drifting, men driver ikke til daglig med den type kjøring.

– Det har vel hendt at jeg har lagt bredt i en sving, men det er ikke noe jeg gjør til daglig. Hadde jeg sluppet til på en bane, skulle nok BMW-en min fått kjørt seg i svingene, smiler hun.

Kanapeckaite, eller Gabi, som hun kalles blant venner, flyttet fra Litauen til Langhus da hun var to år.

Det går bare to andre jenter i klassen til Gabi. På hele faget, som teller rundt 150 elever, er det åtte jenter. Langhus-jenta håper at hennes bidrag i videoen kan få flere jenter til å gjøre som henne; å velge utradisjonelt.

Mekking på biler er ikke hva det en gang var. Nå er datamaskin vel så viktig som tradisjonelt verktøy.

– Det kan være litt vrient til tider, men når du setter deg inn i det, går det lettere. Du får så å si alt av feilmeldinger opp på PC-en når du kobler den til bilen.

Elbil står foreløpig ikke på timeplanen

Når ØB spør om det ikke er på tide med elbil i skolens verksted, kommer faglærer Bjørn Almåsbakk støttende til. Han er meget skeptisk til å sette elevene til skru på en elektrisk bil.

HØYSPENT: Bjørn Ole Almåsbakk er glad for at elbil ennå ikke står på lærerplanen til Gabija Kanapeckaite.

HØYSPENT: Bjørn Ole Almåsbakk er glad for at elbil ennå ikke står på lærerplanen til Gabija Kanapeckaite. Foto:

– Det vil i så fall bli med livet som innsats. Biler som har 400–600 volt spenning i seg er livsfarlig. At det er likestrøm gjør det enda farligere, fastslår Almåsbakk.

Elbilen står foreløpig ikke i lærerplanen. Den erfarne læreren, med 15 år i undervisningsrommet, håper ikke det kommer i VG2.

– Det bør ventes med til VG3, mener han.

Godt miljø

Hun synes både råner- og skolemiljøet er fantastisk.

– Som jente føler jeg meg utrolig godt ivaretatt i begge miljøene. Jeg er nok litt guttejente som trives ekstra godt i slike miljøer, smiler hun.

18-åringen ønsker seg gjerne inn som lærling på Toyotas verksted i Ski fra sommeren av.

– Der har jeg hørt at det skal være godt både faglig og sosialt miljø, så det er nummer Én på listen min over steder jeg kunne tenkt meg lærlingplass.

– Kampanjen er en av satsingene i Yrkesfagløftet hvor vi har som mål å øke andel elever som søker yrkesfag. Med disse filmene ønsker vi å vise ungdommen og foreldre at veien til drømmejobben kan oppnås ved å søke yrkesfag, forteller John Arve Eide, fylkesdirektør for videregående opplæring.

Søknadsfristen til videregående skoler er 1. mars.

Link til kampanje-video: https://vimeo.com/250413401/2f01b4620c

Artikkeltags