Gå til sidens hovedinnhold

Ås-elever går med bøsser for foreldreløse barn i Zimbabwe

I fjor samlet Ås videregående skole inn svimlende 410.000 kroner til SOS-barnebyer. Nå har startskuddet gått for årets aksjon. Tre elever drar til Zimbabwe om tre uker for å se på nært hold hva pengene går til.

Artikkelen er over 4 år gammel

I fjor satte Ås videregående skole en vanvittig rekord med 410.000 kroner til SOS-barnebyer. Nå er elevene i gang igjen.

ÅS: Engasjementet var stort under kickoffen i auditoriet. Etterpå var det lang kø av elever som skulle hente bøssene sine. Ås videregående skole bidrar med mer penger til SOS-barnebyer enn flere store bedrifter - hvert eneste år.

Lene Aarnes i SOS-barnebyer var på plass i år også. Hun er like imponert hvert år over det Ås videregående skole utretter for SOS-barnebyer.

- Du vet at det ble 410.000 i fjor? Det sier alt! Pengene er en ting, men at de sprer i lokalsamfunnet hva SOS-barnebyer handler om er viktig for oss. Jeg tror at nå som de har gjentatt innsamlingen i så mange år, har det skjedd noe med lokalbefolkningen i Ås. De vet at Ås videregående skole har et kjempeengasjement for SOS-barnebyer, sier Lene Aarnes.

Torsdag 16. mars er hoveddagen for årets aksjon i Ås.

AIDS-epidemien

Skolen har byttet prosjekt flere ganger. Barn i både Latvia og Swaziland har fått hjelp tidligere, før det de siste par årene har handlet om Zimbabwe. Det trengs. En av syv voksne i Zimbabwe er HIV-smittet. Mange millioner voksne er døde av AIDS. Forventet levealder i Zimbabwe er 54 år, og arbeidsledigheten er over 90 prosent.

- Den katastrofen befolkningen i Zimbabwe konstant lever under har en tendens til å forsvinne litt i mediebildet, ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er veldig viktig at noen husker på at de trenger hjelp utenfra, sier Lene Aarnes.

SOS-barnebyer har også som prinsipp at man aldri skal splitte søsken.

Ås-elever besøker Zimbabwe

SOS-barnebyer har tre barnebyer i Zimbabwe. I månedsskiftet skal en delegasjon fra Ås videregående skole besøke to av dem.

- Det blir veldig spennende. Jeg tror vi kommer til å få mange sterke inntrykk. Jeg har gledet meg til å kunne se hva som skjer der. Jeg har jobbet litt for SOS, men har aldri vært der nede og sett før, sier Petter Molin Wang, en av elevene som skal av gårde 31. mars.

Han er også stolt av skolens fantastiske innsamlingsresultater. Ås videregående skole støtter SOS-barnebyer i stedet for å være med på Operasjon Dagsverk.

- Jeg tror SOS-barnebykomiteen er flink til å promotere seg selv. Vi lager mange plakater, og jeg tror også elevene er interessert i å hjelpe til. Jeg har lyst til å jobbe med sosialarbeid senere i livet, gjerne i en organisasjon som SOS, sier han.

Jobber i lokalsamfunnet

SOS-barnebyer jobber ikke bare med selve barnebyene.

- Vi er også ute i familieprogrammene våre. Det er arbeidet SOS-barnebyer gjør i lokalsamfunnet. Vi jobber der for å forhindre at barn skal bli alene. Vi sørger for at familiene skal bli i stand til å ta vare på barna sine og forsørge dem, enten det er en mamma, en pappa, bestemor, tante eller storesøster. Vi hjelper familiene med å skaffe en inntekt og sørger for at barna får en utdanning, at familien holder sammen og ikke går i oppløsning, forteller Lene Aarnes.

Digital bøsse

Ås-elevene og SOS-barnebyer tar konsekvensen av at folk har stadig mindre kontanter hjemme. Nytt i fjor var digital bøsse.

- Det gikk bra. Det kan foreløpig ikke erstatte kontanter. Ca. 47.000 kom inn på digital bøsse i fjor, mens det totale beløpet var 410.000. Hoveddelen av inntektene kommer fortsatt fra ekte penger, men vi er på vei over til et pengeløst samfunn, så vi må tilpasse oss. Det er spennende å se om den andelen øker i år, sier Lene Aarnes.

Ås videregående skoles innsamling til SOS-barnebyer har for øvrig et enklere Vipps-nummer enn det SOS-barnebyer har selv... Det er bare å sende ønsket beløp til 22000.

- Pengene fra Ås gir barn i Zimbabwe en stabil og trygg oppvekst, sier Lene Aarnes.

Kommentarer til denne saken