De finner en kur for det ukjente

LÆRER NOE NYTT: Oskar Kvarum Puschmann, Aaron Okbasillassie, Aurora Høstland Solbu og Emma Louise Bustnes Amundsen har gjennom prosjektet lært at det går an å snu frykt til noe positivt.

LÆRER NOE NYTT: Oskar Kvarum Puschmann, Aaron Okbasillassie, Aurora Høstland Solbu og Emma Louise Bustnes Amundsen har gjennom prosjektet lært at det går an å snu frykt til noe positivt.

Artikkelen er over 2 år gammel

Går det an å snu frykten for det fremmede til noe positivt? Det jobber elevene i syvende klasse ved Åsgård skole med å finne ut av.

DEL

ÅS: Hver torsdag siden nyttår og frem til prosjektet avsluttes med en forestilling for foreldre og søsken i Vitenparken Campus Ås, har elevene en dag i uken til å jobbe med prosjektet Xenophobia som betyr frykten for det fremmede.

– Det handler om å jobbe med fremmedfrykt, alt det ukjente som vi frykter, hvordan få det til å bli kjærlighet til det vi ikke kjenner, sier Ellen Sibe Kråkenes ved Kulturskolen i Ås.

Jobber i grupper

De 48 elevene jobber i grupper med temaene musikk, foto og regi, visuell kunst og dans. Lærerne er fra Kulturskolen.

– Det er et nytt prosjekt der vi vil vise barn at det man frykter ikke er så farlig når man blir kjent med det, sier Sibe Kråkenes.

Prosjektet er en del av Ås internasjonale kultursenter. Nytt er imidlertid samarbeidet med Vitenparken.

Terje Posaas Nielsen som er inspektør og musikklærer ved Åsgård skole, liker å jobbe med prosjekter.

– Det er givende og elevene får nye impulser. Her er det mange fag som blir trukket inn, blant annet matematikk på høyt nivå. Og så lærer man å samarbeide og innordne seg etter andre, sier han.

Over landegrensene

Prosjektet Xenophobia startet med HAV, vennskap på tvers. I dette prosjektet samarbeider Åsgård med en skole i Athen og målet er at dette skal utvikle seg til å bli noe større. Via Skype kan de følge med på hva den andre gjør og lære av hverandre.

– Dette er bare første trinn, mend et kommer til å utvikle seg til noe stort, sier Knut Werner Alsén. 

Lærerikt

– Det er helt nytt, men ikke noe å være redd for, sier Oskar Kvarum Puschmann i gruppen for visuell kunst. Målet hans er å lage to skulpturer av stoff, en trygg og en som er røffere og spissere.

Robert Løkketangen leder Musikkgruppen.

– Vi lager musikk vi ikke er vant til å høre. Det er mange ukjente lyder, men musikk er jo lyder som blir satt sammen, sier han.

Aaron Okbasillassie er en av musikerne.

– Vi bruker masse instrumenter, finner lyder og lager de selv. Og så lærer vi å redigere lydene på iPad og setter de sammen til et musikkstykke på ti minutter, forteller han.

Musikken skal det danses til og da må Emma Louise Bustnes Amundsen og de andre danserne improvisere.  

– Jeg har danset lenge, men dette er nytt, mer moderne, sier hun.

Det disse tre gruppene driver med, blir dokumentert av fotogruppen.

–Vi lærer å ta bilder og redigere, og så tar vi bilder av de andre gruppene og legger disse inn på nettsiden til Xenophobia, sier Aurora Høstland Solbu.

Prosjektet avsluttes 8. og 9. mars med forestillinger for foreldre og de andre elevene ved skolen i Vitenparken.

– Da skal publikum få kjenne på det fremmede, sier Sibe Kråkenes.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken