ÅS: – Vi føler oss bedre, men det gjør ikke no".
Det er en av kommentarene etter vel gjennomført Freskuke i fjor. Nå skal man i gang med en ny uke og ansatte og innbyggere i Ås kommune skal lokkes opp og ut av sofaen og til et sunnere og bedre liv.
Freskuke 2010 går fra mandag 6. september og ut uken, men allerede søndag 5. september kan man gå natursti til Vardåsen på “Kom deg ut-dagen”.

Gå-test


Nytt i år er gåtesten. På åpningsdagen er alle over 16 år velkommen til å teste formen ved å gå to kilometer i raskt tempo på flatt underlag.
– Testen blir et parameter, først etter to ganger kan man se resultater, sier enhetsleder for forebyggende helsetjenester, Ellen K. Larsen.
Planen er å arrangere en ny gåtest om et halvt år.
Start er på Ås stasjon. Herfra vil en person i minuttet bli sendt ut for å gå to kilometer. Ved innkomst blir pulsen målt. Kondisjonsindeksen deltagerne får oppgitt etter gåturen, indikerer hvilken fysisk form han er i, sammenlignet med personer på samme alder.

Måler fysisk form


Det er Norges Bedriftsidrettsforbund som står bak testen som ble utarbeidet i Finland på 90-tallet. Testen brukes nå i hele Norden og Norge er mer enn 40 foretak med. Nå også Ås.
Deltagere som vil delta i gåtesten kan man melde seg på til servicetorget i Ås kommune, eller på stedet startdagen.
– Vi vil at folk skal bli med. Det er det viktigste, sier Larsen.
Fredrik Brauter i Norges Bedriftsidrettsforbund har arrangert testen flere steder, blant annet i Nittedal kommune.
– Min erfaring er at det er mange som kommer i gang med trening når de ser hvor dårlig resultatet av testen er, sier Brauter.

Nytt liv i gammel tradisjon


Det er ingen grunn til ikke å være aktiv i løpet av “Freskuke 2010”. Her er tilbud om stavgangskurs, leirdueskyting,
turorientering, linedance-kurs, hesteskokasting og til slutt på avslutningsdagen 11. september, trim- og konkurranseløpet Årungen rundt.
Til ut på 60-tallet ble Årungen rundt arrangert årlig. Nå skal det blåses nytt liv i turløpet. Start og mål er ved Landbruksmuseet. Det blir distanser som passer for både små og store deltagere.