– Dette er uforskammet

provosert: Karin Sundbye er provosert av utsmykkingskomiteen for Moer sykehjem i Ås som vil la Odd Tandberg konkurrere om utsmykningen av kapellet i konkurranse med to yngre kunstnere.
Foto: christian clausen

provosert: Karin Sundbye er provosert av utsmykkingskomiteen for Moer sykehjem i Ås som vil la Odd Tandberg konkurrere om utsmykningen av kapellet i konkurranse med to yngre kunstnere. Foto: christian clausen

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

- Dette er uforskammet. Utsmykkingskomiteen har gjort alt etter reglene, men den eneste Odd Tandberg tåler å konkurrere mot er Nils Aas. Og han er død.

DEL

NORDBY: Tekstil- og billedkunstneren Karin Sundbye i Nordby raser etter innlegget Kjell Brynildsen i Ås hadde i ØB tirsdag 13. mai.

Tilsvar til intervju.

Innlegget til Brynildsen var et tilsvar til 80-årsintervjuet i ØB med Karin Sundbye i forrige uke. Her gikk hun til angrep på utsmykkingskomiteen for Moer sykehjem i Ås som våget å la en så anerkjent kunstner som Odd Tandberg måtte konkurrere med to yngre kunstnere om utsmykningen av kapellet i det nye sykehjemmet.
– Man oppfører seg ikke slik overfor en av Norges dyktigste nålevende kunstnere, til og med bosatt midt i Ås sentrum, sa Karin Sundbye. Hun har ikke moderert seg etter innlegget til Kjell Brynildsen, kommunepolitiker for Venstre som representerer kommunen i utsmykkingskomiteen.

– Hevder seg blant de beste.

– Ifølge Sundbye er det også "uforskammet" at vi har invitert vår kjente sambygding Odd Tandberg til utsmykkingskonkurranse, må vite. Han skulle jo få en blankofullmakt, mener hun, ifølge Brynildsen.
– Selv tror jeg Tandberg er en av dem som ville satt aller minst pris på å få et oppdrag på slike premisser. Han er fullt i stand til å hevde seg blant de beste. Tandberg deltar med et utkast til kapellet på Moer, et oppdrag som er av de desidert mest krevende av de vi utlyser.
– Alt han skriver om utsmykningskomiteens fremgangsmåte i innlegget er korrekt. Men det forhindrer ikke at komiteen kan utvise ydmykhet overfor en av våre egne av et så stort format. Det er tross alt noen som er større enn andre.

Slipp de unge til.

– Dette synes jeg er uforskammet, gjentar Karin Sundbye.
Kunstneren Odd Tandberg lever intetanende om at han er midtpunkt i en utsmykningsdebatt.
– Jeg er ikke for sånt, jeg liker best å arbeide i ro og fred. Alle vil vel saken noe godt, men ser den fra ulike synsvinkler, tror han.
– Jeg har sagt meg interessert i å delta i en konkurranse om utsmykningen av kapellet og ville ha sagt klart ifra om jeg syntes at dette var en ureglementert fremgangsmåte. De unge må jo også få slippe til, det har ikke noe imot, sier Odd Tandberg.

Kan ikke reverseres.

– Jeg forstår godt hva Karin Sundbye mener, men vi har altså valgt å gjøre det på denne måten, sier kulturkonsulent i Ås kommune, Arne Hågensen, sekretær og en slags "leder" for utsmykkingskomiteen.
– Nå har det gått så langt at vi ikke kan reversere noe i denne saken. Alle avtaler er gjort og utkast til utsmykning av Moer sykehjem vil foreligge i løpet av september. Dette er en allmenn oppfatning i komiteen og jeg tror at også Odd Tandberg er bekvem med denne måten å gjøre det på, sier Arne Hågensen.

Riktig med konkurranse.

– Kapellet er den største delen av prosjektet og utgjør 25 prosent av byggeomkostningene. Derfor ville det være feil å sette bort utsmykningen uten konkurranse, er inseratforfatter Kjell Brynildsens kommentar.
– Komiteen var derimot enig i at Odd Tandberg, som er en betydelig kunstner, skulle inviteres til denne konkurransen.

Artikkeltags