En levende bauta

Vakt- og visemesteren, er tittelen Otto Nielsen i NRK ga Josef G. Larssen. Nå fyller han 90 år, og i kveld feires han med konsert på Ås stasjon. 
FOTO: BJØRN V. SANDNESS.

Vakt- og visemesteren, er tittelen Otto Nielsen i NRK ga Josef G. Larssen. Nå fyller han 90 år, og i kveld feires han med konsert på Ås stasjon. FOTO: BJØRN V. SANDNESS.

Artikkelen er over 11 år gammel

I Ås er han mest kjent som leverandør til Uka-revyen og vaktmester på Fellesbygget. I Bergen rulles den røde løperen ut når han ankommer byen. Søndag fyller vakt- og visemester Josef G. Larssen 90 år.

DEL

ÅS: I 50 år har han bodd i Ås. Barndom og ungdom hadde han i Rogaland, i Stavanger og Skudeneshavn. Jobben som vakt- og varmemester på NLHs Fellesbygg, trakk ham tilbake til Åsbygda i 1958. Første gang kom han som jordbrukslærling i 1943. Det var da han møtte Ås-jenta Valborg Sørensen, og de to ble et par. Det er de fremdeles.

Konsert på stasjonen.

Kaffebordet er vakkert dekket til ØBs utsendte.
– Det hadde vært mer på bordet hvis Valborg hadde vært hjemme, sier Josef beskjedent.
Valborg er imidlertid på sykehus. Derfor blir det ingen stor feiring av 90-årsdagen. Visekunstneren skal imidlertid feires på Ås stasjon i kveld, etter initiativ fra musiker, sanger og venn Håkon Paulsberg. Sammen med Terje Norum, tangenter, og Freddy Holm, strengeinstrumenter, skal Paulsberg fremføre et utvalg av Josefs viser.
Paulsberg og andre som vil synge visemesterens tekster, har mye å ta av. Hvor mange han har skrevet, vet han ikke engang selv. For tre år siden ble viseboken "I morgon, i morgon, men ikke i dag" utgitt. Her er hundre av Josef G. Larssens viser trykket med tekst, noter og besifring. De hundre er også bare et lite utvalg.

Søndagsposten.

Skrevet tekster har han gjort siden folkeskolen. Den offisielle debuten er revyen "Jæren i solskinn", skrevet for Klepp Amatørteater i 1944-45. Siden har det blitt viser og manus for radio, tv og artister, og ikke minst til Uka i Ås.
Josef G. Larssen var fra 1958 fast viseleverandør til NRKs legendariske Søndagsposten, ledet av Otto Nielsen. Samarbeidet med Søndagsposten fortsatte til Otto Nielsen gikk av som redaktør i 1979.

Salhuskvintetten.

Vestlandets populære Salhuskvintetten fikk utallige tekster fra Josef, blant andre hiten "Det skal bli andre boller når papen kjem hjem". Gjennom mange tiår samarbeidet han med kvintettens Monrad Holm Johnsen, som satte melodier til visene.
Finn Ludt, Kåre Siem og Sigmund Groven er andre som har tonesatt hans tekster. I alt har han samarbeidet med 18 komponister.
Viseduoen Kari og Ivar Medaas sang Josefs sanger, blant andre "Vær glad i den nasen du har". Alf Prøysen sang "Vegvoktervisa", 3 Busserulls har brukt hans viser, og det har ikke minst Stanley Jacobsen.

"I morgon, i morgon".

De to traff hverandre da Jacobsen var student på NLH. I forfatterkollegiet som skrev tekster til Uka, satt vaktmester Josef G. Larssen. Hentet inn av Ukas forfattersjef Kjell Aksnes i 1962.
Josef leverte viser, monologer og sketsjer til revyen, og var faglig mentor for Uka til 1984. Jacobsen ble med i forfatterkollegiet til Uka i 1974.
– Det var da jeg skrev "Skigardsvise". Jeg bodde på Pentagon, og en kveld dukket Josef opp og banket på hybeldøra. Han sa: Den visa er for god til å dø lokalt. Skal vi ikke sende den inn til et plateselskap, forteller Jacobsen.
Opptak ble gjort hos Josef i Ås, og sendt til plateselskapet. "Skigardsvise" ble utgitt som singel, men selskapet ville ha mer.
– Jeg hadde ikke viser nok til å lage en LP. Da bar det hjem til Josef, som la frem en bunke viser jeg kunne velge i, minnes Jacobsen.
Samarbeidet førte til mange album. Jacobsen tror selv han har spilt inn rundt 70 av Josef G. Larssens viser. En av dem er "I morgon, i morgen, men ikke i dag".

En bauta.

For tre år siden satte Hordaland teater opp "Singel og sand", en kabaret basert på Josefs tekster, på Ole Bull Scene i Bergen. Mottagelsen var strålende, med glitrende kritikker og fulle hus.
Forfatteren tok turen fra Ås, og ble mottatt som en helt i vestlandshovedstaden. Ifølge musikkjournalist Bård Ose i NRK, er Larssen en bauta i vestlandskulturen.
Hjemme i Ås har han levd et heller anonymt liv. Ikke mange vet at han er dikteren bak viser som ble "landeplager" på NRK Radio.
– Det har vært fredelig og godt. Holder du kjeft, så slipper du å ha et renn av journalister. Da får du fred, sier dikteren og gløtter på undertegnede.
– Fred er en dyd av nødvendighet, hvis en skal ha sjans til å skrive.
I kveld skal han etter planen ut av den lune stuen i Sagaveien og inn blant publikum på Ås stasjon.
– Jeg er invitert, så det er vel ingen vei tilbake.

Artikkeltags