Kongens heder til Odd Tandberg

RIDDEREN: Odd Tandberg (83) fra Ås har gjort seg bemerjet i kunstens verden i over 50 år. Nå er han utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN.

RIDDEREN: Odd Tandberg (83) fra Ås har gjort seg bemerjet i kunstens verden i over 50 år. Nå er han utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Midt i Ås sentrum, i huset i hagen med de rare skulpturene, bor en av landets mest markante kunstnere. Nå er Odd Lorang Tandberg utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

DEL

ÅS: I morgen skal den nyutnevnte ridderen dekoreres av Kongens utsendte kansellisjef. Et par dager før seremonien ser hovedpersonen ut til å ta det hele med stoisk ro. Det samme gjør Numme, hans ektefelle og medarbeider gjennom 60 år.
–Hvordan føles det å bli utnevnt til ridder?
Tandberg svarer med et lunt smil og en liten latter, og gir seg selv litt tenketid:
–Det er vel en ære, det. Hyggelig og litt overraskende. Det er inspirerende og gir lyst til å fortsette arbeidet.

Ingen pensjonsalder.

Det arbeides jevnt og trutt i kunstnerhjemmet i Raveien. Odd Tandberg har passert 83 år, hans kone Numme 86 år. Det jobbes videre som før, med skulptur, maleri, grafikk og kinetisk - bevegelig - kunst. Store monumentale og mindre arbeider, skulpturer i mange materialer, og bilder fra akrylmalerier til glass.
–Fordelen med å være kunstner er at man ikke har pensjonsalder. Man kan jobbe så lenge man har interesse for det, sier Tandberg.
Kunstneren fra Ås har satt solide spor etter seg i det offentlige rom. Fra hans første offentlige utsmykningsoppdrag i 1957, som var fire veggdekorasjoner i sandblåst naturbetong på Regjeringsbygget.
På listen over utsmykningsoppdrag finner vi blant annet det nye Rikshospitalet, Norsk Hydros Administrasjonsbygg, T-banestasjonen på Jernbanetorget, Universitetet i Bergen, Ullevål sykehus og "M/S Kong Olav V". Lokalt i Ås har han arbeider i Fellesbygget på UMB, i skolegården på Ås ungdomsskole og utenfor Ås rådhus.
Utsmykningsoppdrag gjennom 50 år utgjør mange titalls skulpturer og relieffer. Dette årtusenet ble innledet med glassmaleriet på Rikshospitalet, et arbeid på 25 x 8 meter. Senere har det blitt utsmykninger på Solgården i Alicante, biblioteket i Stange, kulturhuset på Vang ved Mjøsa og Seiersteen ungdomsskole i Drøbak.
–Har du noe på gang nå?
–Det vil jeg ikke si noe om ennå, sier Tandberg og smiler lurt.

Bohemtilværelse.

Når Tandberg snakker om sitt arbeid, sier han konsekvent "vi". For Numme har vært hans medhjelper i alle år. De to traff hverandre på Kunstakademiet i København i 1946, der begge var studenter på malerlinjen. I 1947 giftet de seg. Etter Købehavn satte de seg på toget med kurs for Sør-Europa.
–Vi tok toget gjennom Tyskland og så landet i ruiner etter krigen. Det var sterke inntrykk, sier Tandberg.
I ti år levde de en omflakkende bohemtilværelse i Sør-Europa. Kunstnerparet bodde i Frankrike, Italia, Spania og Portugal. Det var år som satte spor, ikke minst kunstnerisk. I 1955 gikk turen tilbake til Norge. Ikke mange år etter var de etablert i Nummes barndomshjem i Ås.
–Hvordan var det å komme tilbake til Norge og Ås?
–Vi hadde så mye å gjøre at vi tenkte ikke stort på det, sier Tandberg.

"Dødsgjengen".

Norge midt på 1950-tallet var imidlertid lite klar for en kunstner som Odd Tandberg. Han er en av avantgardistene innen nonfigurativ kunst i Norge, et uttrykk han har holdt fast ved siden 1940-tallet. Tandberg var med i den såkalte "Dødsgjengen", sammen med Gunnar S. Gundersen, Tor Hoff og Ludvig Eikaas. Sammen var de banebrytende for nonfigurativ kunst i Norge.
–Jeg vet ikke hvem som fant på å kalle oss "Dødsgjengen" og hvorfor. Kanskje vi var farlige, jeg vet ikke, sier Tandberg blidt.
–1950-årene var vanskelige, vi ble veldig motarbeidet både av kritikere og andre kunstnere. På 1960-tallet løsnet det, og kritikkene begynte å bli veldig gode, forteller Tandberg.

Svært fortjent.

Et samlet formannskap sto bak søknaden om å få Odd Tandberg utnevnt til ridder. Sist uke ble det kjent at søknaden hadde fått gjennomslag. Ås-kunstneren er utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats som bildekunstner. Ordensrådet har i sin begrunnelse lagt særlig vekt på hans kunstneriske kvalitet på flere områder og i mange forskjellige medier. Det er også lagt vekt på hans bidrag til å åpne nye kunstneriske uttrykksformer.
Torsdagens seremoni skal ledes av Jahn Otto Johansen, leder av Kunstnerforeningen. Utnevnelse og ordensoverrekkelse besørges av kansellisjef på Slottet, Egil Vindorum.
Kulturkonsulent i Ås, Arne Hågensen, mener hederen er svært fortjent.
–Han er internasjonalt anerkjent og har vært en foregangsmann i kunsten. Jeg tror ikke folk flest i Ås er klar over hvilken kulturell størrelse vi har i Odd Tandberg, sier Arne Hågensen.

Artikkeltags