Nå går det mot lysere tider

Leder for Human-Etisk Forbund, Idun Bratberg, var med på å lyse opp stasjonsområdet i Ås i går. ALLE FOTO: AMUND LAGBU

Leder for Human-Etisk Forbund, Idun Bratberg, var med på å lyse opp stasjonsområdet i Ås i går. ALLE FOTO: AMUND LAGBU

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Eldgamle tradisjoner holdes godt i hevd i Ås, i hvert fall på årets mørkeste dag.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

ÅS: Nøyaktig klokken 18.47 i går snudde solen, eller rettere sagt jorden. Igjen går det mot lysere tider, og det ble markert med hundrevis av fakler i Ås i går.

Lyste opp i mørket

I år feiret Ås og Vestby lokallag av Human-Etisk Forbund vintersolverv utenfor Galleri Texas. Samtidig lyste hundrevis av fakler opp foran Urbygningen på UMB.
Human-etisk forbund inviterte til gløgg, kaker og kåseri om tradisjonene knyttet til feiringen. Og selve høydepunktet; tenningen av en hjemmelaget sol bestående av en kule med hønsenetting og store mengder avispapir.
Hjelp til å snu
– Vi hjelper solen til å snu. Det har virket hvert eneste år, sier solsnuarrangørene Bjørn Haugen og Arne Hågensen med et smil.
– Først og fremst er det en hyggelig markering og en fin anledning til å vise frem forbundet. Men det er også et spørsmål om å ta julen tilbake, en feiring som i sin tid ble kuppet av kristendommen, sier de to.
– Altså ikke slik at vi mener kristenfolket ikke skal få ha sin Jesus-jul. Vi har stor takhøyde, men det er viktig å holde tradisjonene i hevd. Det er greit å ha kunnskap om hvor tradisjonene kommer fra, påpeker Haugen.

Tradisjon i Ås

Ansvarlig for avispapirkula som skal forestille solen, var Erik Christiansen. Han har vært med helt siden lokallaget av Human-Etisk Forbund ble stiftet på 70-tallet.
– Vi har helt siden starten feiret vintersolverv med forskjellige typer arrangement, forteller han.
De siste årene har humanetikerne i Ås befestet en tradisjon med åpen feiring av solsnu, der alle som vil er velkomne.

Artikkeltags