–Bevaring en evig kamp

BEVARE NORDBY: Terje Sundvoll (foran) i Bærekraftig Follo berømmer grunneier Arne Pedersen og aksjonen Bevare Nordby for kampen for landskapsvern i forbindelse med kommuneplanen i Ås. En kamp de vant. FOTO: OLE KR. TRANA

BEVARE NORDBY: Terje Sundvoll (foran) i Bærekraftig Follo berømmer grunneier Arne Pedersen og aksjonen Bevare Nordby for kampen for landskapsvern i forbindelse med kommuneplanen i Ås. En kamp de vant. FOTO: OLE KR. TRANA

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Fire grunneiere i Nordby utfordret innbyggerne til å velge mellom landskapsvern eller næringsutbygging. Det ble landskapsvern og det er verdt mer enn både kake og vin, mener Bærekraftig Follo.

DEL

NYGÅRD: Kaken var hjemmebakt og vinen økologisk, men det var ikke det viktigste. Det var at de fire grunneierne utfordret innbyggerne til å velge arbeidsplasser eller kulturlandskap, en kamp som ble vunnet til fordel for kulturlandskapet.
Terje Sundvoll i Bærekraftig Follo berømmer ståpåviljen og mener det de fire klarte å få til, vil ha stor betydning for fremtiden.
–Det er så stort det disse har fått til at det bør være et signal til politikerne om at lokaldemokratiet skal bestemme, sier Sundvoll.

Bevaring.

Det var i forbindelse med rullering av kommuneplanen i Ås de fire gårdbrukerne kom på banen med aksjonen Bevare Nordby.
De fryktet at Nordby skulle utvikle seg til å bli et nytt Groruddalen dersom det ble tillatt med en større næringsutbygging på et 300 dekar stort område på vestsiden av nye Nygårdskrysset. Grunneierne reiste seg i flokk og samlet krevde de et sammenhengende grønt belte gjennom kommunen fra Nøstvedtmarka i nord til UMB i syd. En kamp de vant.
–Det var en tung kamp, men hvis du vil oppnå noe, så må du tro på det selv om det smerter. Jeg tror det vil komme til å være en slåsskamp om landskapsvern også ved neste rullering, ja helt vi går i grava, sier Arne Pedersen.
Helt på tampen fikk aksjonen uventet støtte. Frp snudde på hælen og sikret at det ikke ble noe av det planlagte næringsområdet NorgesGruppen hadde opsjon på.

Lokalt engasjement.

Terje Sundvoll i Bærekraftig Follo mener det er viktig med lokalt engasjement for å bevare kulturlandskapet. Han håper det vil komme rikspolitiske retningslinjer slik at alle vet hva man har å forholde seg til.
–Det kan ikke fortsette å være slik at den største veksten skal være der den beste jorden er. Her må det en nasjonal styring til, sier Sundvoll som for første gang var med på å gi en utmerkelse til noen som har kjempet for å bevare miljøet. Han håper det ikke blir siste.

Artikkeltags