Gå til sidens hovedinnhold

Gammelt praktbygg er blitt moderne praktbygg

Artikkelen er over 5 år gammel

Urbygningen fra 1901 er ferdig rehabilitert og fremstår som et moderne praktbygg.

ÅS: Mandag 9. mai var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i Ås for å åpne den rehabiliterte Urbygningen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Moderne bygg

Urbygningen ble innviet som undervisningsbygg i 1901. I juni 2014 fredet Riksantikvaren Urbygningen og 17 andre bygninger ved på Campus Ås. Fredningen gjelder både eksteriør, interiør og det omkringliggende parkområdet. Da rehabiliteringen startet, betød det at før de foreslåtte endringene for Urbygningen ble påbegynt, måtte de godkjennes av Riksantikvaren.

Rehabiliteringen startet sommeren 2014 og skulle vært ferdig. I dag fremstår Urbygningen slik den så ut som ny, samtidig som den tilfredsstiller alle dagens krav til tilgjengelighet og inneklima.

Undervisningsrommene har fått moderne AV-utstyr, diskret belysning og støydemping. I noen rom er det lagt til rette for fjernundervisning.

I august kan studentene som hadde sine lesesaler og grupperom i Urbygningen før den ble stengt på grunn av dårlig brannsikkerhet, ta med seg bøkene og flytte tilbake.

Les også: - Urbygningen er høyt prioritert

Les også: Pusser opp bygg fra 1901 for 340 millioner

Mye er bevart

Det er Statsbygg som har hatt oppdraget med å rehabilitere og restaurere Urbygningen. Prosjektleder Terje Næss forteller at de har prøvd å holde budsjettet, noe som betyr at rehabiliteringen har kommet opp i nærmere 500 millioner kroner.

Når statsråden kommer i dag for å gjenåpne Urbygningen etter rehabiliteringen, gjenstår det fortsatt en del arbeider. Det gjelder noe utearbeider og møblering av undervisningsrommene. Dette skal være på plass til studentene rykker inn i august.

– Den endelige overdragelsen til NMBU skjer ved årsskiftet. Det skyldes at vi vil ha noen måneders prøvedrift med studentene på plass, sier Næss.

Les også: Rehabilitering og bygging på NMBU er i rute

Har beholdt stilen

Det er ikke den krok i hele Urbygningen som ikke er pusset opp. Kjelleren var kjeller. Nå er den delt opp i mange rom der ventilasjonsanlegget til hele bygget tar en stor del.

I fjerde etasje ble det avdekket flere kunstverk som kanskje var datidens tagging. Disse er bevart og er en del av utsmykningen i denne etasjen.

I loftsrommene er de gamle takbjelkene beholdt, men får hjelp av nye for å holde det store og tunge taket med 40.000 skiferfliser oppe. Det er gjort etter krav fra Riksantikvaren.

Festsalen er bygningens og NMBUs storstue. Trepanelet på veggene er som før, men har vært gjennom en prosess der de er renset og oljet. Det gamle brunmalte tregulvet er der, mens det er bygget opp et nytt amfi som har fått nye og kanskje bedre stoler enn de gamle. Oppunder taket henger den staselige lysekronen og stråler etter å ha vært plukket fra hverandre og pusset opp. Salen har også fått noen nye lysekroner som er spesialbestilt. Og de nye radiatorene i brunt er nesten ikke synlige.

Det mest moderne er AV-anlegget som erstatter prosjektor og som kan brukes ved fjernundervisning.

– Dette skal vare noen år. Vi har bevart det gamle og fått inn ny teknologi. Og hele salen er brannsikret med sprinkleranlegg, forteller Næss.

Seniorarkitekt ved NMBU, Kristine Kreul er fornøyd.

– De har vært så flinke, sier hun.

I etasjen under festsalen kommer studentenes servicetorg og en kaffebar. Her er det laget ny utgang mot nord som vil lede ut til Uraksen med Fellesbygget og veterinærbygget når disse står ferdige i 2019.

Les også: Norges største tak over tak

Investert i kunst

I alle etasjer er det kommet ny kunst på veggene.

– Vi har brukt ca. to millioner kroner på kunst, men jeg synes vi har fått mye for pengene, sier Kreul.

I gangene finner vi fotokunst av Hege Dons Samseth. Den danske tekstilkunstneren Grethe Sørensen er representert med digital bildevev i sort, hvitt og primærfarger og Hanne Tyrmi med kunst i ti skuffer i et skuffeskap som er pusset opp.

Kommentarer til denne saken