Alvin roer ned studentene

KOSEKØ: Det er mange som er innom Studentsamskipnaden for litt kos. Fv: Heidi Tronsmoen, hundeeier Maud Kristin Heier og Ingrid Marie Johnsen. Fotos: Bjørn V. Sandness

KOSEKØ: Det er mange som er innom Studentsamskipnaden for litt kos. Fv: Heidi Tronsmoen, hundeeier Maud Kristin Heier og Ingrid Marie Johnsen. Fotos: Bjørn V. Sandness

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Alvin er profesjonell helt ut i potene. Han er trent opp til å ikke å la seg forstyrre midt i kosestunden.

DEL

ÅS: Alvin er en av flere hunder som er innom Studentsamskipnaden på NMBU for å hjelper studentene i eksamens-innspurten. Jobben hans er å la seg stryke og klappe på.

Forskning viser at samvær med dyr motvirker stress, hjelper på humøret og skal være positivt for konsentrasjonsevnen.

Eksamensnerver og stress, er noe det er mye av i disse eksamenstider på universitetet i Ås.

– Alvin har en tøff jobb, men han liker det, sier matmor og hundeinstruktør Maud Kristin Heier.

Studentleder på NMBU, Pål Adrian Ryen, er veldig fornøyd med oppmøte av studenter som kommer innom med eksamensnerver. Det er kø inn døra.

– Jeg hentet ideen fra en kollega i Bergen. Eksamensperioden er stressende og da kan det være bra å komme innom Studentskipnaden og bare kose ned.

Ordningen med terapihund er foreløpig et prøveprosjekt, men allerede etter få dager ser studentlederen at dette er vellykket.

Høyt stressnivå

Les også: Dette bør du spise på eksamen

– Samfunnet legger opp til en ekstremt stressende hverdag. I tillegg til å skulle oppnå høye karakterer, må du sannsynligvis også jobbe under studie- tiden. Mye skjer på kort tid i eksamensperioden. Da kan det være godt å koble ut litt.

I sofakroken er det stadig utskiftning av studenter som vil kose med Alvin. Kanskje er kosen det lille som skal til for å prestere en karakter bedre.

En som føler på karakterpresset er sisteårsstudent, Ingrid Marie Johnsen. Hun har eksamen i massespektrometri, om tre timer. En snartur innom Facebook på morgenen, fortalte henne om muligheten til litt hundekos på studentbrakka.

– Jeg har tre eksamener på tre dager. Det stresser meg litt, kan man si, smiler hun tappert.

Hun synes det er et kjempefint tilbud.

– Det er viktig å la hjernen hvile litt mellom slagene. Litt hundekos gjør susen, mener studenten.

Les også: Stortinget gir grønt lys for videre drift ved pelsdyrfarmen på NMBU

Terapihund

Hundeeieren synes forespørselen fra studenttinget hørtes spennende ut, så hun trengte ikke lang betenkningstid på å delta i prosjektet.

– Jeg og Alvin jobber ukentlig med psykisk utviklingshemmende og demente. Å jobbe med eksamensnerver synes vi er spennende, sier Heier.

Alvin er en fire år gammel saluki. En rase som er i myndefamilien. Hunden er godkjent og sertifisert som terapihund.

– Det er viktig at hunder som benyttes blir sjekket, Det er ikke alle hunder som fikser all klapping og kjæling av så mange forskjellige folk. Det kreves tålmodighet for å bli en god terapihund.

– På demensavdelingen vi besøker, forteller sykepleierne at de merker endring hos pasientene. Roen senker seg når vi kommer inn døren. Alvin gjør en forskjell, konstaterer Heier.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken