– Vi er ikke fornøyd med 20 kvm. uteareal for barna våre

Møtt av demonstranter: Nina Haugdahl i Foreldreaksjonen mot gigantskoler i Ås overleverte 260 underskrifter med krav om større ute- og lekeareal ved skolene til ordfører Ola Nordal (Ap) før han gikk inn til onsdagens kommunestyremøte. begge foto: solveig wessel

Møtt av demonstranter: Nina Haugdahl i Foreldreaksjonen mot gigantskoler i Ås overleverte 260 underskrifter med krav om større ute- og lekeareal ved skolene til ordfører Ola Nordal (Ap) før han gikk inn til onsdagens kommunestyremøte. begge foto: solveig wessel

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kommunestyret ble møtt av 40 små og store demonstranter som krever at minstenormen for elevenes uteareal blir større enn 15 m² per elev. Det endte med 20 kvm. per elev.

DEL

Vi har et tilbud til deg. Prøv ØB+ og få tilgang til alt på ØB.no i åtte uker for kun 99 kroner.

ÅS: – Vi er ikke fornøyd med at anbefalt minstenorm blir satt til 20 kvm. per elev, men forstår at Utdanningsforbundet og Rustad er bekymret dersom saken skulle bli utsatt. Det ville kunne bety trenering av skolebyggingen på Rustad. Det har jeg forståelse for, men jeg håper foreldrene kan bli hørt på Åsgård der planene om ny skole ikke er kommet så langt, sier Nina Haugdahl som ledet foreldreaksjonen Nei til gigantskoler i Ås kommune.

Hun anser ikke at hele slaget er tapt.

– Det har så vidt begynt og jeg håper engasjementet ikke legger seg med dette vedtaket. Jeg tror de folkevalgte har godt av å se at vi følger med. Aksjonen har så absolutt hatt effekt, sier Haugdahl dagen derpå.

  • Les også: Frykter gigantskoler på små arealer

Møtt av demonstranter

På vei inn til møtet i kommunestyret onsdag kveld ble representantene møtt av om lag 40 demonstranter. Da ordfører Ola Nordal (Ap) kom, fikk han en liste med 260 navn der kommunestyret blir bedt om å følge Helsedirektoratets anbefalinger om ute- og lekeareal på 50 kvm. per elev.

Nordal takket for engasjementet som han setter pris på.

– Det skjer altfor sjelden, sa han.

Et splittet SV

Ivar Ekanger (Ap) som er leder i Hovedutvalg for oppvekst og kultur (HOK), syntes det var hyggelig med så mange på tilhørerbenken i denne saken. Både i hovedutvalget og formannskapet ble hans forslag om 20 kvm.² nedstemt.

I kommunestyret fremmet han forslag om ikke å vedta noen norm nå og utsette saken.

Fart i saken ble det da SVs to representanter fremmet hvert sitt forslag.

Først Kristine Lien Skog som var tydelig på at skolene i Ås skal ha gode og romslige arealer. Hun foreslo en veiledende minstenorm per elev på 20 kvm. og at kvaliteten på utearealene skal evalueres årlig av hovedutvalget for oppvekst og kultur.

Eskild Gausemel Berge som også sitter i HOK, hadde gjort et regnestykke. Dette konkluderte med at 360 elever på Rustad i dag hver har 33,5 kvm.² til rådighet. Ved 150 flere elever får hver elev 23,5 kvm.²

– Å vedta 15 kvm. per elev er da helt greit, men vedtar vi mer enn det, kan det komme til å utsette prosessen med ny skole på Rustad, sa han.

Han viste til at 50 kvm.²som Helsedirektoratet anbefaler, var gjennomsnittet for elever i Nordland i 2003.

Han fremmet forslag om å følge formannskapets innstilling om 15 kvm. Ved votering fikk Lien Skogs forslag 17 stemmer fordelt på 10 Ap, en V, en SV, en KrF, en R og tre MDG. Gausemel Berges forslag fikk 16 stemmer. Dermed blir veiledende minstenorm 20 kvm.²

Fornøyd med 15 kvm.

Hanne Nesfeldt i Utdanningsforbundet i Ås, fryktet en stund at kommunestyret skulle utsette saken.

– Vi er opptatt av at skoleprosjektene går som planlagt. Hvis den vedtatte fremdriften ikke holdes, kan vi risikere at barn ikke får plass på nærskolen på flere år. Vi mener at 15 kvm. som veiledende minstenorm er tilfredsstillende fordi det er så mye annet som har stor betydning for uteområdene, sier hun.

 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken