Gå til sidens hovedinnhold

Orientering og stolpejakt i tettbygde strøk

Artikkelen er over 5 år gammel

NMBU-rektor og Ås-ordfører var først ut med stolpejakta i Ås sentrum. Orientering er blitt aktivitet både i bygd og by.

ÅS:  Stolpejakta er orienteringens nye aktivitet som passer for alle, også for bevegelseshemmede. Og det foregår i sentrumsnære områder som er lett tilgjengelig. I Follo var Kolbotn og Ski først til å prøve denne formen for orientering. I år har også Ås og Nesodden slått seg med.

Først ut

I Ås var det åpning av stolpejakta onsdag før pinse. NMBU-rektor Mari Sundli Tveit og ordfører Ola Nordal sørget for åpning med snorklipp. Deretter ble de, som de første, sendt ut i løypa med kart og kompass. Skjønt, det var det bare rektoren som fikk. Ordføreren skulle prøve seg med veivisning via mobiltelefonen og stolpejakta- appen. Så bar det ut i løypa for de to lederne.

ØB fulgte Nordal på hans vei til første stolpe. Siden han skulle på et møte i formannskapet like etterpå, ble han spart for den lange turen. Stolpen var plassert like ved bibliotekets vestvegg.

- Stolpejakta er en fin form for orientering. Det er nødvendig at folk blir kjent med moderne teknologi, og lærer seg å bruke kart. Det er viktig i et moderne samfunn, ser Ola Nordal.

 

Tatt igjen

Mens avisa oppholder ordføreren litt ved stolpen, blir han tatt igjen av Camilla (8) og Sondre (10).

- Orientering er gøy. Dette er midt i blinken for oss, så mens foreldrene handler kan vi ta opp jakta på noen stoloper, sier de to unge orientererne.

Sekundering

Selv om Mari Sundli Tveit brukte gammlemetoden med kart og kompass og fikk en lengre løype enn ordføreren, var hun nær ved å komme først til mål av de to. Bare en god sekundering fra speaker Håvard Steinsholt berget førsteplassen for ordføreren, som måtte legge innpå noen raske steg på slutten.

 

Erfaring

Det kan jo nevnes at Nordal ikke er helt blank innen orienteringssporten. Han røpet at han i militæret ble kompanimester i o-løp da han gikk på rekruttskolen på Lahaugmoen. Det var en erfaring han fikk bruk for nå under stolpejakta i Ås.

Etter målplassering vanket det stor gulledalje til de to åpningsløperne, som naturligvis måtte ta en felles selfie før de dro hver til sitt.

 

Mer orientering

- Når jeg nå likevel har tatt på trimtøyet, skal jeg orientere meg hjem via de fleste stolpene, sa Mari Sundli Tveit, mens Nordal fortalte at han skulle rett i møte og fikk heller orientere formannskapet om det fine aktivitetstilbudet med stolpejakta i Ås sentrumsområde.

Samarbeid

- Vi har plassert 20 stolper i og nært Ås sentrum. Det er gratis å delta, og et samarbeid mellom Ås kommune, Ås Frivilligsentral og NMBU/Ås orienteringsgruppe i Ås IL. Stolpene står oppe fra 11. mai til ut oktober, sier Ingrid Tveite i o-gruppa.

 

Stolpejakta på 1-2-3

  • Skaff deg kart hvor stolpenes plassering er markert. Kartet finnes i papirutgave, som kan hentes på servicetorget i rådhuset, eller man kan laste den ned på smarttelefonen via mobilappen Stolpejakta. Kartene er gratis
  • Stolpene er påtrykt en bokstavkode, eller man kan bruke mobilen og skanne en QR-kode. Registrering av stolpene gjøres på nettet til www.stolpejakta.no
  • For hver registrering av stolpene godskrives deltakerne et lodd som er med i trekningen av flotte premier. Vinnersjansene øker med antall registrerte stolper.
  • God stolpejakt!

Kommentarer til denne saken