Flere unge inn i lokalpolitikken

Hvem skal ut: Bare halvparten av det sittende kommunestyret blir med inn i neste periode. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Hvem skal ut: Bare halvparten av det sittende kommunestyret blir med inn i neste periode. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

ÅS: Når det nye kommunestyret i Ås settes i morgen, er halvparten av representantene nye. Fem av disse 25 år eller yngre.

16 av de 33 representantene som har fått plass i kommunestyret i Ås de neste fire årene, er nye. Det er også flere yngre enn for fire år siden. Kjønnsfordelingen blir 16 kvinner og 17 menn, det motsatte av for fire år siden.

Ung og gammel

Gjennomsnittsalderen i 2007 var 47 år. Eldstemann var 69 år, yngstemann 19. I det nyvalgte kommunestyret er gjennomsnittsalderen i underkant av 45 år. Denne gang er fem representanter yngre enn 25 år, for fire år siden var det kun to.
Eldstemann ved forrige valg, Arne Hillestad, er blitt fire år eldre og må finne seg i å bli “grand old man” denne gang også.

Flere unge

Både Arbeiderpartiet og Høyre hadde flere unge på sine lister ved høstens valg. Arbeiderpartiet har fått inn Marius Hojem Borge på 19 og Ina Rangønes Libak på 22. Høyre blir representert med to 19-åringer, Ida Elisabeth Krogstad og Sverre Strand Teigen.
Gjennomsnittsalderen i Arbeiderpartiet som har ti representanter blir på 44,6 år, mens den i Høyres gruppe på åtte blir 41,4 år. For fire år siden var den henholdsvis 51,2 og 47,6 år.

Høyres gruppe øker fra fem til åtte representanter og vil bestå av tre menn og fem kvinner. Eldstemann er Egil Ørbeck med sine 70, deretter kommer Gro Haug med 54. Fire representanter er i 40-årene i tillegg til de to 19-åringene.
I Arbeiderpartiet er alderen på de seks mannlige representantene og fire kvinnelige, spredt ut over skalaen fra 19 til 64. Ordfører Johan Alnes er med sine 64 år eldstemann.
Frp har høyest gjennomsnittsalder med 60.

Kvinnene yngst

Gjennomsnittsalderen på de 16 kvinnelige representantene er på vel 44 år, mens de for de mannlige er vel 48. Også det er noe lavere enn for fire år siden.
 

Artikkeltags