Gå til sidens hovedinnhold

UMB fikk til slutt bilen på banen

Artikkelen er over 10 år gammel

Til stor jubel satte UMB-studenten Janicke Asakskogen av gårde på racerbanen i Lausitz. Konkurransen kunne de ikke vinne, bare det å få bilen på banen ble en seier.

LAUSITZ: Studentene fra Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås fikk masse problemer med bilen de har bygget helt fra bunnen av. Dagen før avreise til Tyskland gikk styringskontrollen til elektromotoren og natten før fredagens løp, den aller siste muligheten til å få bilen på banen, røyk bensinmotoren.

– Vi har hatt småproblemer hele veien. Alltid har det skjedd noe nytt, forteller tekniker Henrik Holmberg.

Helt til siste frist sto gjengen og mekket på bilen.

BILDESERIE: Bilmaraton i Tyskland

Kun en motor

Og derfor var gleden stor da sjåfør Asakskogen endelig kunne trykke på gasspedalen og kjøre ut på banen, selv om feilmeldingen kom nesten med en gang. Klutsjen til bensinmotoren fungerte ikke, og dermed hadde hun kun den elektriske motoren å kjøre på.

– Uansett, vi er storfornøyd med bare å få kjørt. Det hadde vi ikke trodd for bare en halvtime siden, gliste Truls Sørensen.

Mest trilling

Elektromotoren varte kun 500 meter før den var tom for batteri. Asakskogen trillet en kilometer, og dermed kjørte bilen hele 1,5 kilometer.

– Så langt har vi aldri kjørt bilen før, lo gjengen.

– Og superkondensatoren har vi ikke engang fått testet. Det sier litt om hvor stresset vi har vært, fortsatte presseansvarlig Åsmund Møll Frengstad.

– Det er selvsagt synd vi ikke fikk fyr på bensinmotoren, men vi er likevel godt fornøyd, smilte Holmberg.

Norsk rekord

Det er første gang UMB-studenter er med på konkurransen som handler om å kjøre lengst mulig på energi tilsvarende en liter bensin. Derfor har de bygget bilen helt fra bunnen av. Aldri tidligere har en norsk bil kommet så langt på første forsøk.

– Vi håper jo at noen fra skolen vil prøve igjen neste år. Vi har stor tro på de motorene vi har valgt, og hadde vi bare hatt en dag ekstra å skru på, kunne vi klart å fullføre et løp, tror studentene.

Stolt gjeng

Sjåfør Janicke Asakskogen var et eneste stort glis da hun klev ut fra bilen.

– Det var veldig moro å kjøre den. Men jeg fant ut at vi har bygget en bil som krever tre hender, men jeg har jo bare to, lo hun godt.

– Jeg måtte styre rattet med kneet da jeg fånyttes prøvde å starte bensinmotoren, fortsatte sjåføren.

Til tross for at de ikke fullførte et løp, kommer gjengen hjem med hevet hode.

– Jeg er stolt over det vi har fått til. Det er litt vondt å svelge at en liten filleting skal ødelegge for oss, men vi har hatt en forbasket god innsats, synes Frengstad.

– Dæven, for et maraton. Jeg kommer til å sove i flere uker, smalt det fra Holmberg.