Gå til sidens hovedinnhold

Follo-bøndene aksjonerer i Ås

Artikkelen er over 9 år gammel

ÅS: HVA SYNES DU? Er lønna i landbruket for lav? Kjør debatt i kommentarfeltet under.

Tidlig mandag morgen fylles Ås sentrum med kampklare bønder og brummende traktorer.

En av Follobøndene som har tenkt å aksjonere mot regjeringens tilbud i landbruksoppgjøret, er Skis eneste økologiske melkeprodusent, Willy Grønstvet (28).

– Landbruksoppgjøret har stor betydning for meg. Jeg er ikke sikker på om jeg driver med økologisk melkeproduksjon om tre år, sier han.

Grønstvet tjener nemlig langt mer som tømrer.
– Som melkeprodusent er timelønnen i gjennomsnitt litt over hundrelappen, sier han.

Statens tilbud, som nå blir vedtatt av Stortinget, vil gi en inntektsøkning på 13.000 kroner per årsverk i landbruket.
– Tragisk, mener Grønstvet.
– Det fører til at mange slutter.

– Faretruende utvikling

Leder i Ås landbrukslag, Kari Wetlesen, sier til ØB at årets jordbruksoppgjør handler om å sikre forbrukeren trygg mat i fremtiden.

– Vi ser en faretruende utvikling i norsk landbruk, med mindre areal i produksjon, produksjonen per innbygger går ned og selvforsyningsgraden er under 50 prosent. Det er ikke bare snakk om mer penger til bøndene, men å sikre 100.000 arbeidsplasser i landbruk og næringsmiddelindustrien.

For Follo sin del er det ifølge Wetlesen snakk om å produsere korn til mat.
– Et dekar ut av drift tilsvarer 1000 færre brød til befolkningen. Jeg synes det er viktig å ta det med seg og forundrer meg over at ikke politikerne også burde bli skremt av det.

- Det er ingen selvfølge at Norge skal kunne importere store deler av vårt forbruk i fremtiden fordi vi har penger å betale med. Det er mange der ute som også trenger mat og som ikke har betalingsevne, sier Wetlesen.