Ordførerlønnen i Ås bikker millionen

SJEF: Johan Alnes vil ikke motta den nye ordførerlønnen i Ås kommune. Han trer av etter høstens valg.

SJEF: Johan Alnes vil ikke motta den nye ordførerlønnen i Ås kommune. Han trer av etter høstens valg. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

ÅS: Kommunestyret i Ås vedtok onsdag at ordføreren skal tjene 119 prosent av lønnen til en stortingsrepresentant. Dét tilsvarer 1 053 000 kroner i godtgjørelse hvert år.

– Ordføreren har en stor og betydningsfull jobb. Det er mye ansvar og mye jobb. Derfor synes jeg det er helt ålreit at godtgjørelsen er høyere enn for en stortingsrepresentant. 119 prosent? Ja, hvorfor ikke, spurte varaordfører Marianne Røed (Sp) fra talerstolen.

Arbeiderpartiet fremmet et forslag om at ordførerens lønn skal følge rådmannens lønn. Den kampen tapte de i forrige kommunestyre, men partiet valgte en omkamp allerede nå. Det fikk ikke flertall.

SV fremmet et forslag om lik lønn som en stortingsrepresentant, men dette fikk heller ikke forslag.

Tjener mer enn naboordførerne

Det gjør at lønnen til den påtroppende ordføreren i Ås blir høyere enn den i Oppegård og Ski. I Oppegård skal ordføreren tjene 80 prosent av statsrådslønnen. Det vil si at Ildri Eidem Løvaas' arvtager får 1 011 000 kroner i året.

Ordføreren i Ski får en godtgjørelse som er lik en stortingsrepresentant. Det tilsvarer 885 000 kroner i 2015, et stykke bak sine nabokolleger.

Prinsippiell sak

FrPs Kjetil Barfelt mente skillet mellom rådmannen og ordføreren er viktig. Rådmannens lønn er ikke offentlig. Knyttes de opp mot hverandre, blir det vanskelig å ha en god debatt om politikernes godtgjørelser, mente han.

- Jeg synes Aps forslag er riktig, riktig dårlig. Ordførerens lønn er revnende likegyldig for meg, men vi får aldri diskutert politikernes lønn i offentlig når den er knyttet til rådmannen, sa han.

PS! Dette var avtroppende ordfører Johan Alnes nest siste møte som ordfører med klubbe. I neste møte - etter valget - skal han lede møtet som konstituerer det nye kommunestyret.

Artikkeltags