– Press fører til stress

Svarer høyre: Ina Rangønes Libak som er sentralstyremedlem i AUF, mener det er viktigere med motivering for å få studentene til å fullføre enn at de skal straffes for å bruke mer tid enn det som er normen. foto: bjørn v. sandness

Svarer høyre: Ina Rangønes Libak som er sentralstyremedlem i AUF, mener det er viktigere med motivering for å få studentene til å fullføre enn at de skal straffes for å bruke mer tid enn det som er normen. foto: bjørn v. sandness

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

ÅS: Ina Rangønes Libak som har studert ved NMBU, vært medlem av kommunestyret i Ås og som nå er sentralstyremedlem i AUF, reagerer på vedtaket fra Høyres landsmøte om at studenter som fullfører på normert tid, skal få en større andel av studielånet omgjort til stipend.

Hun viser blant annet til den store undersøkelsen der en av fem studenter sier de sliter med psykiske plager.

– Jeg synes Unge Høyre burde høre på NSO og andre som representerer studentene, som sier at de ønsker andre tiltak. Det er de som vet hvor skoen trykker.

Sammensatte årsaker

Det er sammensatte årsaker til at mange ikke fullfører på normert tid, eller faller fra.

– Løsningen er uansett ikke å gi mer penger til de som gjør det raskest og best. Det som trengs, er å bruke penger på bedre rådgivingstjeneste i videregående skole, studentvelferd, et godt psykisk helsetilbud og økt studiestøtte. Slik får vi motiverte elever som klarer å gjennomføre studiet, sier Libak.

Hun mener at det er alvorlig når en av fem studenter sier de har psykiske plager.

– Dette er tall som må tas på alvor. En stor del av de psykiske plagene kobles til stress. Å gjøre den psykiske helsen blant studenter bedre vil kreve gode forebyggende tiltak, og behandling av dem som sliter. Men det er én ting allerede stressa studenter ikke trenger, og det er den ekstra belastningen det er å vite at hvis du ikke klarer å fullføre på normert tid, vil du sitte igjen med ekstra studielån.

Hun synes det er bra at Unge Høyre kommer med en medisin for å få en bedre gjennomføringsgrad i høyere utdanning. AUF vil gjerne ta den diskusjonen.

Men AUF vil ikke straffe dem som er nødt til å jobbe for å klare seg, og som ikke klarer å fullføre på normert tid.

– Er det viktigste å gjennomføre på normert tid for enhver pris? For AUF er det viktigst at det kommer folk som er klare for arbeidslivet ut i andre enden, sier Ina Rangønes Libak.

Artikkeltags