ÅS: Han var elev ved Såner ungdomsskole i Son da den første Karate Kid-feberen herjet landet.
– Det virket som om hele skolen begynte med karate, minnes Thomas Smestad. Siden er det blitt både NM-tittel og deltakelse i EM og VM på ham.
Og han er fortsatt den første som møter på treningene.

– Selvfølgelig håper vi på et oppsving i forbindelse med publisiteten den nye filmen om Karate Kid gir.

– I dag er jeg den eneste fra den skolen som fortsatt er aktiv, nærmest beklager han.
– Vi taper mot mange andre idretter de unge i dag kan drive med. Men vi jobber hardt for å dyrke det sosiale og den fine atmosfæren, og får nye medlemmer først og fremst fordi folk har snakket sammen.

Fra andre kanter

Ås karateklubb har et godt rykte på seg, og mange av de cirka 160 medlemmee kommer fra helt andre kanter av og kommune i Follo. Karatemiljøet har imidlertid forandret seg mye siden han utførte sine første slag og spark for 23 år siden.

– Vi har gått fra å være konkurranseorientert til å bli familieorientert, og legger vekt på personlig utvikling, sier han.

– Stadig flere voksne som trener her tar med seg barna sine. Karate er en idrett som passer for alle - og hvor ellers kan barn og foreldre trene sammen og gjøre det samme, undrer Thomas Smestad.
Som selv ikke lenger satser på å konkurrere, men konsentrerer seg om å hjelpe andre som vil opp og frem.

Stabilt miljø

I forrige uke kom fellestreningene i Ås karateklubb i gang for fullt, denne uken begynner de individuelle treningene, neste uke nybegynnerpartiene. Nå i ombygde lokaler.

– Alle våre instruktører har vært med lenge og vi har et godt og stabilt miljø, forteller han. Ås karateklubb har beholdt sitt gode rykte helt siden sensei Øyvind Weberg startet klubben i 1976.

Oppe til gradering

Tidligere i sommer var rundt 50 medlemmer av Ås karateklubb på den årlige sommerleiren i Tønsberg. Her fikk karateutøvere fra hele landet svette ut, utvikle sine ferdigheter - og ikke minst møtes til sosialt samvær gjenom fire intensive dager.

Instruktører fra Japan, Tyskland og Storbritannia sørget for faglig kvalitet. Tre utøvee fra Ås var også oppe til gradering, og sto med glans. Tine Reimer fra Ski og Terje Myrvold fra Ås fikk sitt første sorte belte, mens sensei Thomas Semstad fra Vestby - hvem ellers? - ble gradert til sitt fjerde sorte belte.

Den lokale «Karate Kid» har ikke glemt gamle kunster.