Tid for avsporing

TREFFSTED: - Det er hyggelig å stikke innom Ås stasjon fordi det er så blandet miljø her, både når det gjelder interiør og gjester, synes Inger Elise Gjerstad og Erik Dahl De er innom et par ganger i uken.
 Alle foto: Ole Kr. Trana

TREFFSTED: - Det er hyggelig å stikke innom Ås stasjon fordi det er så blandet miljø her, både når det gjelder interiør og gjester, synes Inger Elise Gjerstad og Erik Dahl De er innom et par ganger i uken. Alle foto: Ole Kr. Trana

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

– Ta heller neste tog, sier stasjonsbetjentene på Ås. De er glad for alle forsinkelser. Da får gjestene bedre tid til å nyte stasjonens brokete interiør, de kan teste dagens gulrotkake og titte på veggkunsten.

DEL

ÅS: Helt siden 1879 har statsbanene betjent reisende fra Ås stasjon. Inntil moderniseringen og effektiviseringen av jernbanen innhentet den grønne universitetsbygda. Fra oktober 2006 har stasjonsbygningen vært et kulturelt treffsted for gammel og ung med kafè, kultur, galleri og gaveartikler.

Blandet miljø.

– Vi har truffet folk på stasjonen som har reist helt fra Strømmen for å oppleve atmosfæren og hyggen her inne, sier Erik Dahl (73) og Inger Elise Gjerstad (72). Pensjonistparet bor i Ås og er innom stasjonen på dagtid 1-2 ganger i uken for en kaffekopp, kanskje en kake, for å treffe kjente og nyte miljøet.
– Det er fint at stedet tiltrekker seg et blandet miljø, også mange ungdommer, synes Inger Elise Gjerstad og ser bort på studentgjengen rundt bordet med kaffe latte og cappucino. Borte ved den karakteristiske glassdisken, som tidligere var en del av interiøret i Drøbak kino, sitter et ungt par, han opptatt med pc`en, mens hun leser en bok i ventetiden før toget kommer.

Bestemors stil.

Oppå sikringsskapet står en billett- og pengeveske fra en tidsepoke lenge før baristaene inntok norsk kafèliv. Over det tilfeldig sammensatte møblementet, som var moderne på bestemors tid (eller kanskje enda eldre) henger fire kuppellamper fra stasjonstiden. De er hentet ned fra loftet.
Alt av panel på vegger, tak og gulvplanker er originalt og bragt tilbake til det opprinnelige uttrykket. Det er resultatet av et enormt dugnadsarbeid i regi av Follo Futura og Galleri Texas, som driver det populære drop-in stedet.

By på bordet.

– Opprinnelig var hovedetasjen i stasjonsbygningen delt inn i ni rom, mens det i dag ikke finnes dører i etasjen, sier Trond Kjetil Geving, ansvarlig for kafèvirksomheten.
– Innredningen er resultatet av det vi har kjøpt på loppemarked, fått, tatt med oss hjemmefra eller kommet over på annen måte. Hvis du synes det er tilfeldig sammensatt, så er det for å skape litt hjemmekos. Innredningen skal gjenspeile at her er det er plass til "alle typer".
– Har du forresten lyst til å kjøpe bordet eller sofaen, er det bare å si i fra. Nesten alt av løse ting i kafeen kan kjøpes.

Alltid hjemmebakt.

Det er aktivitet i Ås stasjon fra kl. 06 om morgenen til kl. 21 på hverdager. Tidlig på morgenen går det i kaffe, frokost og aviser til togpendlere. Deretter er det tid for lunsgjester og kakemonser. Disken er alltid velfylt med hjemmebakte kaker som ostekake, brownies, sjokoladekake, gulrotkake, Sara Bernard eller andre godsaker laget av kjøkkenpersonalet. På ettermiddagen serveres noen enkle middagsretter. I helgene er det ofte arrangementer med mer eller mindre kjente band (mange lokale), en musiker, scenetablåer, opplesninger og annet.
– Få gjerne med at vi har øl og vin. Ølprisen er studentvennlig og hyggeligere enn på Studentsamfunnet på Ås, mener Trond Ketil Geving.

– Toget til Ski forsinket.

– Artistene synes det er morsomt å opptre her når togene går forbi. Vi er pliktig å ha høyttalere i drift hele døgnet med beskjeder til reisende. Når det midt under konserten meldes at toget til Ski er forsinket skapet det alltid munterhet, sier Alf Haakon Lund, bookingansvarlig.
Det er sjelden verdensberømtheter står på plakaten, heller ikke nasjonale helter. Som oftest er det band fra "den øvre undergrunn" og andre artister som får prøve seg. Musikken er aldri ment som taffel for de som sjaklut å ølle. Publikum kommer for å lytte…og snakke. Etterpå.

Mange kunstuttrykk.

Galleri Texas bidrar til varierte opplevelser i stasjonsbygningen. – Målet er at utstillingene skal reflektere de fleste kunstuttrykk over tid, ikke bare det som er alminnelig akseptert. Neste ut i januar er en videokunstner, sier Ellen Eikenes, galleriansvarlig og selv billedkunstner. Skal du også ha med deg utstillingene, er det en fordel å stå over til neste tog.
Tidlig på morgenen preges stasjonsklientellet av morgentrøtte togreisende, om formiddagen møtes grupper med barnevogntrillende mødre og pensjonister, på ettermiddagen kommer "alle slags folk" og på kveldstid er klientellet litt yngre. I helgene er det ofte køer med familier foran kakedisken og kaffeautomaten. Og hjemmekos rundt bordene.
Lyst på rokokkosofaen i hjørnet hvor stasjonsmesteren tidligere hadde kontor? Prøv å forhandle om prisen, da vel.

Artikkeltags